Prvé súdne pojednávanie v kauze odcudzenia vatikánskych dokumentov

25.11.2015 11:08

 

Pojednávanie pred vatikánskym tribunálom 24. novembra 2015 - REUTERS

24/11/2015 19:47

 

Vatikán 24. novembra  – Pred súdnym tribunálom štátu Vatikán sa dnes dopoludnia konalo prvé pojednávanie v trestnej kauze nezákonného získania a šírenia dôverných dokumentov. Ako informovalo vatikánske Tlačové stredisko, pred štvorčlenný tribunál vedený prof. Giuseppem Della Torrem sa dostavili všetci piati predvolaní obvinení spolu so svojimi advokátmi. Z trestných činov spojených s protizákonným získaním dokumentov sú obvinení traja pracovníci Vatikánu, Mons. Angel Lucio Vallejo Balda, Francesca Immacolata Chaouqui a Nicola Maio a dvaja novinári, Emiliano Fittipaldi a Gianluigi Nuzzi. Predstaviteľ poškodenej strany, ktorým je štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, nebol na pojednávaní prítomný.

Ako ďalej informovalo Tlačové stredisko Svätej stolice, zo strany obžalovaných boli vznesené dve námietky, ktoré boli po kolegiálnom posúdení zo strany sudcov zamietnuté. Obhajca novinára Fittipaldiho namietol, že fakty, pre ktoré bolo vznesené obvinenia nie sú dostatočne presne uvedené. Vatikánsky promótor spravodlivosti prof. Zannotti argumentoval, že tu nejde o spochybňovanie slobody tlače a vysvetlil, že obžalovaný bol predvolaný, aby zodpovedal svoje počínanie pri získavaní sporných materiálov, čo je uvedené ako predmet jeho obvinenia.

Termín ďalšieho pojednávania, na ktorom už prídu na rad vypočúvania obvinených, súd stanovil na pondelok 30. novembra o 9.30. -jb-