Protizakonne jednanie policajtov v nemocnici 3.časť

22.06.2015 23:55

https://i.ytimg.com/vi/koKZt2BW5DA/maxresdefault.jpg

V I D E O youtube.com/watch?v=koKZt2BW5DA

V noci 27.6.2014 o 23:05h zastavila policajná hliadka novinára Martina Daňa na Einsteinovej ulici v Bratislave pre údajný dopravný priestupok - nezastavil vraj na stopke. Tuto uvidíte, čo sa dialo potom, ako ho policajti odviezli do nemocnice na toxikologické vyšetrenie, ktoré chceli vykonať záhadným spôsobom - nemocnica mala odobrať vzorky a test sa mal robiť na expertíznom ústave na polícii - pričom zákon tento postup neumožňuje. Celý postup polície a spôsob vykonania testov deklaroval prokurátor ako nezákonný. Testy neboli umožnené kvoli tomu, že nevypol kameru, keď sa mali robiť. Následne bol obmedzený na osobnej slobode a obvinený za ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky. Následne sa Daňo pokúsil urobiť v tú noc odbery este niekoľko krát, ale polícia to lekárom zakazovala (chceli pracovať s verziou, že Daňo test odmietol - tak by ho dokázali do 48 hodín odsúdiť). Obvinenie však bolo zrušené po 10 dňoch ako nezákonné. Policajti porušili zákon.
------
V 1. diele som vám opísal základné fakty. https://www.youtube.com/watch?v=kFoSO...
V 2. diele som ukázal čo sa dialo po zastavení políciou https://www.youtube.com/watch?v=8jIyb...
------------------
Teraz uvidíte udalosti v Nemocnici na Antolskej.
------------------
Z policajného zásahu proti Martinovi Daňovi sme získali hodiny záznamov a viac ako 40GB audiovizuálnych dát. Rozhodli sme sa, že videá zverejníme postupne v niekoľkých dieloch a oslovíme aj odborníkov, ktorí k tejto veci zaujmú svoj postoj. Toto je úvodný - vysvetľujúci diel. Ďakujeme, že podporujete GINN www.ginn.pro/podpora
------------------
V noci z 27. na 28. Júna 2014 zastavila hliadka PMJ PZ Bratislava novinára Martina Daňa, aby sa podrobil kontrole. Následne bol revezený do nemocnice, kde mu mali odobrať krv s tým, že môže pokračovať v jazde a výsledky sa dozvie o týždeň neskôr. Neštandardné správanie policajtov vyvolalo otázky! Policajti nasimulovali situáciu, aby novinárovi neumožnili odovzdať vzorky krvi, čím by sa dopustil trestného činu.
Novinár Martin Daňo skončil v cele na 43 hodín a bol obvinený za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Sudca bol pripravený odsúdiť ho už nasledujúci deň.
-------------------------
Vyšetrenie na zistenie alkoholu alebo iných látok ustanovuje Zákon č. 219/1996 Z.z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb-
§5 ods. 4) Vyšetrenie na zistenie alkoholu sa vykonáva dychovou skúškou prístrojom, ktorým sa určí objemové percento alkoholu v krvi. Ak sa osoba odmietne podrobiť takému vyšetreniu, možno vykonať lekárske vyšetrenie odberom a laboratórnym vyšetrením krvi alebo iného biologického materiálu. Ak osoba odmieta takéto lekárske vyšetrenie, stupeň opilosti určí lekár podľa medicínskych klinických príznakov.
§5 ods. 8) Lekárske vyšetrenie podľa odsekov 4 až 7 sa vykonáva v zdravotníckych zariadeniach. Náklady na lekárske vyšetrenie uhradí ten, kto o takéto vyšetrenie požiadal, a to vo výške určenej osobitným predpisom.
------------------
Tím reportérov GINN vyjadruje poďakovanie občianskej a profesionálnej statočnosti lekára MUDr. Jozefa Kalužaya (internistu Antolskej nemocnice), ktorý napriek odporu polície odobral krv novinára,čím sa dokázalo, že neužil žiadne omamné a psychotropné látky.
-------------------------
GINN podporujú občania www.ginn.pro/podpora
-------------------------
Účinkujú: Martin Čičo, Jozef Végh, Martin Daňo, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Lenka Dale, Ján Počiatek, Martin Daňo
Produkcia: GINN a Martin Daňo © 2014
Séria: Gorila, Megalodon, Slovensko, Slovakia, 2013, 2014