Proti nórskej sociálke Bernevernet sa bude 30. mája štrajkovať po celej Európe, aj v Bratislave

29.05.2015 17:59

 

Vďaka silne medializovanému prípadu pani Michalákovej, sa do povedomia českej verejnosti dostal systém a praktiky nórskej sociálnej služby Barnevernet

Eve Michalákovej nórska sociálna služba odobrala deti na základe podozrenia zo zneužívania. Napriek tomu, že sa podozrenie nikdy nepotvrdilo a polícia žalobu odložila ako neopodstatnenú, súrodenci sa domov už nevrátili. Naopak, chlapcov rozdelili do rôznych rodín a matke detí bol nórskou sociálnou službou systematicky zmenšovaný priestor na stretnutia so synmi i možnosť hovoriť s nimi ich rodnou rečou.

Dievcatko sa vzdava pred fotografom

Prípad vyvolal v Čechách veľkú mediálnu pozornosť a po tlaku, ktorý vyvinula verejnosť boli českí politici nútení zaujať stanovisko a vložiť sa do prípadu.

V prípade sa angažuje Úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, riešilo sa to na ministerskej úrovni obidvoch krajín, osobne sa o prípad zaujíma aj premiér Bohuslav Sobotka .

Podla ministra zahraničných vecí Ľubomíra Zaorálka nórska strana v marci ubezpečila českých partnerov, že k zbaveniu rodičovských práv matky nepríde a adopcia detí nepripadá do úvahy. Je máj a Barnevernet navrhla odobrať matke rodičovské práva a následne umožniť adopciu mladšieho z chlapcov pestúnskou rodinou. Nórska strana obhajuje tento návrh argumentmi, že matka odmietla sociálnej službe vydať pasy detí a medializovaním prípadu v Čechách.

Česká strana podala už dve diplomatické noty a podľa vyjadrenia ministerky Marksovej “nie je nórsky návrh adekvátny súčasným podmienkam v rodine chlapcov.“

Podľa riaditeľa Úradu pre medzinárodnoprávnu ochranu detí 16 stránkový dokument, navrhujúci zbavenia rodičovských práv, prerušenie kontaktov s rodinou či návrh adopcie vyvolal v úrade „určité rozladenie“, keďže nórska strana naopak sľubovala, že bude s rodinou pracovať, aby sa do nej mohli chlapci vrátiť.

Barnevernet sa stáva smutne známou inštitúciou nielen v Čechách. V mnohých európskych krajinách už začína byť vnímaný ako synonymum pre „kradnutie detí“. Podobnú skúsenosť ako pani Michaláková ma bohužiaľ mnoho iných rodičov pochádzajúcich hlavne z východnej Európy, ale aj rodených Nórov.

Na veľmi podivné praktiky Barnevernetu chcú upozorniť ľudia na protestoch, ktoré sa budú konať v sobotu 30.mája v rôznych európskych mestách. Demonštrácie sú naplánované v Londýne, v Edinburgu, Dubline, Moskve, Oslo, Varšave, Viľnuse, Prahe, Štokholme, Rige, Taline a v Bratislave. Okrem Prahy sa chce do protestu zapojiť aj Brno. Demonštranti vo všetkých krajinách plánujú pred nórske veľvyslanectvá klásť ruže ako symbol odobratých detí.

Podľa nórskych žurnalistov, ktorí sa problematike praktík Barnevernetu dlhodobo venujú, jedine medzinárodný tlak a hanba, ktorú prinesie ich odhalenie, je spôsob ako kompetentné orgány donútiť k náprave.

Katarína Hanzlíková

https://www.hlavnespravy.sk/proti-norskej-socialke-bernevernet-sa-bude-po-celej-europe-strajkovat-jedine-medzinarodny-tlak-a-hanba-mozu-prispiet-k-naprave/624168