Proces s Breivikom sa začína v utorok, vrah sa domáha ľudských práv

16.03.2016 18:56

Masový vrah tvrdí, že je vo väzení takmer úplne izolovaný, čo podľa jeho názoru predstavuje porušenie ľudských práv.

 
Masový vrah Anders Behring Breivik.
 
Oslo 14. marca (TASR) - Proces, v ktorom nórsky masový vrah Anders Behring Breivik žaluje tamojšie ministerstvo spravodlivosti za údajné porušovanie jeho práv, sa začne v utorok predpoludním; z bezpečnostných dôvodov bude prebiehať vo väzenskom zariadení Skien južne od Osla.

Breivik si v procese, ktorého časti - výpovede svedkov z radov lekárov a pracovníkov väzenskej stráže - budú neverejné, chce vysúdiť lepšie väzenské podmienky.


Masový vrah, odpykávajúci si za mrežami 21-ročný, v Nórsku maximálny možný trest odňatia slobody za útoky v Oslo a na ostrove Utöya, pri ktorých v júli 2011 zavraždil 77 ľudí, tvrdí, že je vo väzení takmer úplne izolovaný, čo podľa jeho názoru predstavuje porušenie ľudských práv.

Úrad nórskeho generálneho prokurátora zaslal však už pred časom príslušnému súdu v Oslo list. Podľa prokurátora nič nenasvedčuje tomu, že by Breivik v dôsledku podmienok vo väzení trpel fyzickými alebo mentálnymi problémami.

Podľa rovnakého dokumentu má Breivik prístup do troch rôznych ciel, medzi ktorými sa môže voľne pohybovať, a to pre bežný život, štúdium a cvičenie. Môže sa tam prechádzať a môže si tam i variť a prať. Rovnako má prístup k počítaču bez internetu, k televízii a playstation.

Proces v Skiene má prebiehať do 18. marca.