POLITOLÓG o rezignácii Zvolenskej: Premiér R.Fico musel konať razantne

03.11.2014 23:13

Podľa politológa R. Tótha sú ľudia citliví na otázky okolo zdravia. Na podozrenie, že za nákupnú cenu jedného CT prístroja sa ním mohli vybaviť tri nemocnice, musel podľa neho premiér reagovať.

Politológ Rastislav Tóth.

Bratislava 3. novembra (Teraz.sk) - Podozrenie, ktoré medializovali predstavitelia opozície bolo vážne a týka sa mimoriadne citlivej otázky, preto musel premiér Robert Fico (Smer-SD) konať tak razantne. Pre Teraz.sk to v reakcii na dnešnú rezignáciu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej uviedol politológ Rastislav Tóth.

"Pokiaľ ide o zdravie, sme asi najcitlivejší, lebo máme len jedno. Ak je podozrenie, že za nákupnú cenu jedného CT prístroja sa nimi mohli vybaviť tri nemocnice, je to vážne podozrenie. Premiér podľa mňa musel konať," povedal Tóth.
 

Robert Fico


Dodal, že ak sa objaví podozrenie z neefektívnemu nákupu v niektorom inom rezorte, nebije to tak do očí a ľudia na to nereagujú tak intenzívne, ako práve v prípade zdravotníctva. "Bolo treba konať rýchlo a ten, kto to spôsobil, dostal po prstoch," konštatuje politológ.

Opozícia sa podľa neho s politickými konsekvenciami kauzy neuspokojí. "Očakávam, že bude žiadať vyšetrovanie, pán Lipšic už avizoval trestné oznámenie," poznamenal politológ.

Baránek: Fico chcel eliminovať kritikov

Odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smer-SD) z funkcie je podľa politológa Jána Baránka, ako aj zdravotníckeho analytika Tomáš Szalaya iba znakom toho, že sa zvolebnieva. Zvolenská mala podľa nich odísť už skôr a jej činnosť v rezorte bola vlažná, myslia si.

„Odvolanie ministerky prichádza príliš neskoro, výsledky jej práce neprichádzajú už dlho. Ak by ju chcel premiér Robert Fico (Smer-SD) odvolať pre jej nečinnosť, bolo by to správne. Výzva na odvolanie pre predražený CT prístroj v piešťanskej nemocnici je len zástupný dôvod,“ povedal pre TASR senior analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay. Tvrdí, že predseda vlády týmto krokom ukázal, že chce pred blížiacimi sa voľbami vymeniť nepopulárnych ministrov.

„Fico si týmto krokom eliminoval časť svojich kritikov. Teraz chce ukázať, že mu možno dôverovať a že si vie vyvodiť dôsledky voči vlastným. Týmto neoficiálne začal predvolebnú kampaň do parlamentných volieb,“ myslí si politológ Ján Baránek. Podľa neho bude zaujímavé sledovať ďalší priebeh kauzy, pretože návrh na odstúpenie Zvolenskej z funkcie ministerky a Renáty Zmajkovičovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu sa mu zdá málo. „Toto je príklad čistého klientelizmu a ľudia to vidia,“ dodal.

Podľa Szalaya aj Baránka Zvolenská toho vo funkcii veľa neurobila. Szalay označil jej činnosť vo funkcii za vlažnú. Poukázal na nevydarený projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne či odložený projekt elektronického zdravotníctva e-Health.

Zvolenská rezignuje

Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odchádza z postu ministerky zdravotníctva. Rovnako príde o kreslo podpredsedníčky parlamentu a Dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová.
Dôvodom je kauza ohľadne nákupu údajne predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.
 

ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská


Vyslovenie nedôvery ministerke Zvolenskej v parlamente žiadali opozičné strany SaS, OĽaNO a hnutie NOVA pre medializovaný nákup drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Krátko po ich tlačovej konferencii predstúpil pred novinárov predseda vlády Robert Fico a avizoval odstúpenie oboch političiek z funkcií.

Premiérovo odôvodnenie

"Proces obstarania CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, čo sa už nakoniec aj stalo. Ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," uviedol dnes premiér na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bratislave. Ako dodal, vyzval Zvolenskú, aby prevzala politickú zodpovednosť. "Ministerka zdravotníctva toto akceptovala, vzdáva sa funkcie ministerky zdravotníctva SR," dodal Fico.

Vysvetlenie Zvolenskej

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla v stanovisku Zvolenská. Ako dodala, k dnešnému dňu odvolala všetkých členov správnej rady, nominovaných za MZ SR.

Zodpovednosť Zmajkovičovej

Svoj diel zodpovednosti podľa premiéra nesie aj predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). "S ňou som tak isto osobne hovoril a požiadal som ju, aby prebrala politickú zodpovednosť a zvážila svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii podpredsedníčky Národnej rady SR," dodal premiér.
 

podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová


Ako Fico informoval, v nemocnici sa uskutoční kontrola. "Nemôžme jednoducho zniesť, aby tieto pochybnosti naďalej pretrvávali," zdôraznil.

Ku celej kauze sa vyjadrila pre televíziu TA3 a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Ako predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice chce, aby sa kauza riadne vyšetrila. A hoci jej funkcia podpredsedníčky NRSR nejako nesúvisí s jej pôsobením v dozornej rade, rozhodla sa z parlamentnej funkcie odstúpiť a nastoliť inú politickú kultúru.

Kritika opozície

Predseda opozičnej SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej besede označil medializovaný prípad za zlodejinu. "Cena pristroja je 500.000 eur, piešťanská nemocnica ho chcela pôvodne obstarať za milión, toto bolo zrušené a prístroj bol obstaraný za 1.600.000 eur. Rozdiel, vata je jeden milión eur, ktorá pôjde niekomu do vačku v blízkosti pána Pašku, pani Zvolenskej, možno nejakých ďalších prisluhovačov, ktorí sa na tomto všetkom podieľali," povedal Sulík.

Reakciu predsedu NRSR Pavla Pašku si m§žete prečítať TU.

Opoziční poslanci chcú zároveň dnes na generálnu prokuratúru podať trestné oznámenie pre podozrenia zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.
 

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík



"Ak chcú kolegovia zo Smeru kradnúť, tak nech kradnú na diaľniciach a na tendroch. Ale kradnúť v zdravotníctve považujem za perfídne" vyhlásil predseda hnutia Nova Daniel Lipšic. Podľa vlastných slov už v minulosti upozorňoval na viacero podozrení v súvislosti so spoločnosťou Medical Group SK. Zástupcovia firmy mali podľa jeho slov sedieť v dozorných radách nemocníc. Ako dodal, sídlo firmy sa nachádza v daňových rajoch v Belize.

O odvolanie ministerky žiadal premiéra Roberta Fica aj opozičný poslanec Zsolt Simon (Most-Híd). "Ministerka nákup zabezpečila doplnením vlastných nominantov do správnej rady nemocnice. Nákup prístroja je ďalší jasný prípad straníckej korupcie a klientelizmu, ktorý pestuje vláda Smeru-SD," uviedol vo vyhlásení Simon. Opozičný poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) chce na najbližšom rokovaní výboru pre zdravotníctvo navrhnúť poslanecký prieskum v piešťanskej nemocnici.

Podpredseda mimoparlamentnej SNS Štefan Zelník poukázal na to, že by sa mala zaviesť trestnoprávna zodpovednosť za nehospodárne nakladanie s prostriedkami z verejných zdrojov. "Ukazuje sa, že ak sa vyberajú do dozorných orgánov alebo do vedenia subjektov osoby podľa straníckej príslušnosti, nie podľa odbornosti, dochádza k prešľapom, ktoré sú minimálne v rozpore s dobrými mravmi," dodal Zelník.

O čo išlo?

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milión eur, no k obchodu napokon nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Chce si ho však preveriť.