Pochoval 10 000 nenarodených detí. Potom ich začal zachraňovať

25.07.2016 00:56

Za posledné desaťročie muž menom Tong Phuoc Phu z Vietnamu pochoval viac než 10 000 potratených detí. Každému jednému z nich našiel ich konečné miesto odpočinku. Chcel však urobiť viac a predísť krutej a zbytočnej smrti nechcených detí, teda zachrániť ich pred potratom. Dnes sa mu to darí

Tong Phuc Phuo s jedným z opustených detí
Tong Phuoc Phu s jedným z opustených detí
 

Pre televíznu sieť RT ešte pred rokmi povedal, že počas toho, ako jeho manželka mala ťažké komplikácie pri pôrode ich syna, prisľúbil Bohu, že keď zachráni ju aj syna, nájde spôsob, akým by on pomáhal iným.

Vtedy si všimol, že niektoré tehotné ženy vstupujú do jednej z miestností nemocnice, a potom z nej vychádzajú bez brucha… Keď si uvedomil, že deti sú obeťami potratu, požiadal nemocnicu o dovolenie vziať ich telíčka a pochovať ich.

“Verím, že embryá alebo plody už majú duše”, povedal, “a nechcem, aby tieto duše len tak blúdili…”

Na snímke Tong Phuc pripravuje potratené dieťa na pohreb
Na snímke Tong pripravuje potratené dieťa na pohreb

 

Tong, ktorý je katolík a pochádza z mestečka Nha Trang, si za úspory kúpil pozemok, na ktorom začal tieto deti pochovávať. Tvrdí, že cintorín, ktorý vytvoril, nie je len miestom smútnenia, ale aj miestom, ktoré podľa neho môže inšpirovať ženy, aby sa nerozhodli pre potrat. Potraty v štátnych nemocniciach v Ho Či Minovom meste už čo do počtu presiahli počet pôrodov. Predmanželský sex, antikoncepčné zmýšľanie a gendercída (potraty na základe pohlavia, väčšinou potrat detí ženského pohlavia) viedli k extrémne vysokej miere potratovosti.

Po čase za ním prichádzali tehotné ženy, ktoré sa dozvedeli o tom, čo robí a prosili ho o pomoc. Mysleli si, že nie sú schopné postarať sa o dieťa, no nechceli ho dať zabiť. Tong preto začal pracovať na vytvorení sirotinca, do ktorého napokon prijal doteraz celkovo až 100 detí. Každá matka tam môže chvíľu pobudnúť počas svojho tehotenstva, a tie, ktoré sa rozhodnú tam dať svoje dieťa, si poň po čase môžu prísť, keď sa im zlepší ich situácia.

Deti v sirotinci Tong Phuoc Phuoa
Deti v sirotinci Tong Phuoc Phua

“Najprv som šla do nemocnice, chcela som ísť na potrat, ale veľmi som sa bála,” hovorí matka Vu, ktorá bola vtedy tehotná 3 a pol mesiaca. “Šla som domov, a rozmýšľala som o tom. O dva týždne som stretla Phuca”…

O deti v sirotinci Tonga Phuoc Phuca je dobre postarané. Napriek výdavkom, ktoré má, nikdy žiadne dieťa neodmietol a vďaka darom pokračuje ďalej. “Budem to robiť do posledného dychu, a dúfam, že moje deti budú pomáhať ľuďom naďalej, keď už nebudem na tomto svete.”