Pápež volá kardinálov na konzistórium o Blízkom Východe

16.10.2014 13:29

Vatikán, 7.10.2014 (KAP) 017 426 - Pápež František povolal do Vatikánu na konzistórium kardinálov všeobecnej Cirkvi a patriarchov katolíckych východných cirkví poradiť sa o súčasnej situácii na Blízkom Východe. Ako oznámil vatikánsky hovorca páter Federico Lombardi v utorok, už predtým ohlásené zhromaždenie kardinálov vo Vatikáne 20. októbra sa bude zaoberať uvedenou témou. Pôvodne malo konzistórium na programe iba niekoľko svätorečení. Lombardi súčasne ohlásil posolstvo solidarity v súčasnosti vo Vatikáne zasadajúcej Biskupskej synody s veľmi trýznenými rodinami na Blízkom Východe.

Štátny sekretár, kardinál Pietro Parolin, kardinálov v referáte oboznámi so situáciou na Blízkom Východe, ako dodal Lombardi. Základom budú výsledky poradenstiev s vatikánskymi veľvyslancami na Blízkom Východe, ktoré sa konali vo Vatikáne minulý týždeň.

V záverečnom vyhlásení sa medzinárodné spoločenstvo vyzýva zastaviť teroristických militantov „Islamský štát“. Vojenské prostriedky sa pritom nevylúčili. Tie samotné sú však nepostačujúce, ako sa uvádza vo vyhlásení. –zg-