P. JAŠEK: So socialistickou minulosťou sme sa stále nevyrovnali

17.11.2014 19:49

Historik z Ústavu pamäti národa (ÚPN) si myslí, že na odkaz z Nežnej revolúcie sa nezabudlo.

Peter Jašek
Bratislava 17. novembra (TASR) – S bývalým režimom, ktorý na Slovensku trval 40 rokov sme sa dodnes nevyrovnali. Nedošlo k potrestaniu vinníkov za zločiny, spáchané komunizmom a ľudia, korí sa mu postavili a vytvorili proti nemu odboj, nemajú v spoločnosti adekvátne postavenie a ocenenie. Pre TASR to povedal historik z Ústavu pamäti národa (ÚPN) Peter Jašek.

Myslí si, že na odkaz z Nežnej revolúcie sa však nezabudlo a Slovensko je v kritériách slobody a demokracie porovnateľné so susednými štátmi, ktoré po roku 1989 prechádzali rovnakým procesom. "Iste, sú tu veľké rezervy a medzery, avšak po dlhom období, keď u nás vládli neslobodné pomery, bolo jasné, že proces politickej transformácie bude zložitý a nezaobíde sa bez vážnych problémov," spresnil historik.

Podľa neho je pád komunistického režimu, ktorý potláčal základné občianske, ľudské práva a náboženské slobody, jednou z kľúčových udalostí moderných slovenských dejín. Koniec tejto éry umožnil vznik pluralitného straníckeho prostredia, slobodné voľby, cestovanie do celého sveta či odstránenie nefunkčného hospodárskeho systému centrálne riadenej ekonomiky.

"Z pohľadu našej krajiny tento pád umožnil aj vznik samostatného štátu v roku 1993 a jeho neskoršiu integráciu do európskych politických a hospodárskych štruktúr," povedal Jašek. Tvrdí, že zmenu pred 25 rokmi Slováci vnímali pozitívne, pretože odmietali systém, ktorý tu pred novembrom 1989 bol. "Aktéri zmeny, ale napokon aj väčšina verejnosti, ho považovali ako skompromitovaný a bolo ho treba radikálne zmeniť," dodal.