Opozícia chce pre CT prístroj odvolať Pašku

16.11.2014 11:15

Šéf parlamentu by podľa Lipšica mal odstúpiť z funkcie sám, ale keďže to zrejme neurobí, treba o kauze hovoriť v parlamente a pokúsiť sa Pašku odvolať.

Na snímke poslanci NR SR zľava Ľubomír Galko (SaS), Igor Matovič (predseda OĽaNO) a Daniel Lipšic (nezaradený) počas tlačovej konferencie k návrhu odvolať predsedu Parlamentu SR Pavla Pašku 4. novembra 2014 v Bratislave
Bratislava 4. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) bude zrejme pre nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou čeliť odvolávaniu z funkcie. Pre kauzu odstúpila z funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) aj Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) z postov podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady nemocnice. Opozícia však za prípadom vidí hlavne predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), preto iniciuje jeho odvolávanie. U strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd zatiaľ podporu istú nemá.

"To, že pán Paška sa venuje zdravotníctvu, je zdokumentované. Firmy, ktoré vlastnia Medical Group, sídlia na adresách ako firmy sponzorov Smeru Širokého a Brhela, predstavitelia firiem sú nominanti ministerstva zdravotníctva v štátnych nemocniciach, zisky firmy Medical Group kopírujú obdobia vlád Robeta Fica," vymenoval na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente líder hnutia NOVA Daniel Lipšic dôkazy, ktoré majú podľa neho usvedčovať Pašku.

Poukázal aj na to, že sa firma presunula z Cypru na Belize. Poznamenal, že Cyprus na rozdiel od Belize už vydáva iným krajinám údaje o tom, kto je beneficent of the owners. "Preto bolo treba firmu presunúť na Belize," doplnil Lipšic. Nepriame dôkazy sú podľa neho dostatočné na to, aby bol Paška odvolaný. "Tých nepriamych dôkazov je toľko, že tvoria ucelenú reťaz, ktorá poukazuje jedným smerom, a tým je Pavol Paška," zdôraznil Lipšic. Podľa neho nemožno pochybovať o tom, že hlavným aktérom predraženého nákupu CT prístroja je Paška.

 
00:00 | 00:00


Šéf parlamentu by podľa Lipšica mal odstúpiť z funkcie sám, ale keďže to zrejme neurobí, treba o kauze hovoriť v parlamente a pokúsiť sa Pašku odvolať. NOVA, OĽaNO a SaS sa budú usilovať, aby presvedčili svojich kolegov z opozície, ktorí sa do odvolávania Pašku zatiaľ nehrnú. Lipšic o dôvodoch nešpekuluje, podporu chce získať.

O Paškovej zodpovednosti za kauzu nepochybuje ani Igor Matovič z OĽaNO. Jeho vplyv v zdravotníctve podľa Matoviča dokazuje aj nominácia Marcela Foraia za generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Forai je podľa Matoviča Paškov kamarát a chodí za šéfom parlamentu pravidelne "ako na klavír". Matovič spochybnil aj vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že o predraženom nákupe nevedel. Pripomenul listy, ktoré premiérovi posielali pracovníci piešťanskej nemocnice, a na ktoré úrad vlády nereagoval.

Ľubomír Galko zo SaS žiada budúceho ministra zdravotníctva, aby zrušil súťaž na CT prístroj. Ľudí vyzýva, aby o podozreniach z korupcie hovorili a nebáli sa. Avizoval, že SaS preverí všetky doterajšie podnety, ktoré od ľudí dostala. Tvrdí, že prípad CT prístroja v piešťanskej nemocnici nie je ojedinelý.

V súvislosti s kauzou podal Lišpic na generálnej prokuratúre aj trestné oznámenie. "Podal som trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania pri správe cudzieho majetku. Sú tam uvedené aj podozrivé osoby v súvislosti s Paškom, Zvolenskou," priblížil Lišpic, ktorý si nerobí veľké nádeje, že prokuratúra kauzu vyšetrí a vinníkov potrestá.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil. Paška sa od kauzy ešte v pondelok (3.11.) dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Obvinenia zo strany opozície ešte v pondelok označil za klamstvá, vidí za nimi blížiace sa komunálne voľby.