Omše už neslúži! Miestneho farára Pavla (47) obvineného zo zneužívania školáčky (12) nitriansky biskup Viliam Judák odvolal.

27.05.2015 12:55
Kňaz Pavol obvinený zo zneužívania vysvetľuje: Bolo to skôr o otcovskej láske Kňazovi Pavlovi do vyšetrenia prípadu pozastavili pastoračnú činnosť.Autor: Zuzana Šišovská, anc
26.09.2013, 06:00 | Omše už neslúži! Miestneho farára Pavla (47) obvineného zo zneužívania školáčky (12) nitriansky biskup Viliam Judák odvolal.

 

Polícia obvinila farára zo zneužívania školáčky: Som pripravený na trest!

Katolícky kňaz, ktorý dva roky pôsobí v Nevidzanoch (okr. Zlaté Moravce), mal sexuálne zneužívať dvanásťročné dievčatko.

Farár Pavol mal podľa polície od novembra 2011 do augusta 2012 sexuálne zneužívať 12-ročné dievčatko. Po prevalení škandálu musel z fary odísť. Prípad však nitriansky biskup Viliam Judák nechce ututlávať a farára dočasne suspendoval. O odvolaní kňaza informoval aj starostov obcí, ktoré pod farnosť spadajú. „Som nesmierne rozčarovaný z toho, čo sa deje. Stále si nechcem pripustiť, že by bol náš farár Pavol schopný urobiť niečo také hrozné,“ povedal starosta Nevidzian Jozef Kováč.

Ako dodal, nikdy neurobil niečo nemiestne. „Dievčatko si mohlo mnoho vecí inak vysvetliť, než bolo.“ Biskup Judák chce navštíviť aj rodinu školáčky a zistiť, koľko je na obvineniach pravdy. „Taktiež je pripravený sa tejto rodine ospravedlniť a byť nápomocný, ak sa stalo niečo, čo nie je v súlade s kresťanskou morálkou a s kresťanskými hodnotami,“ povedal hovorca diecézy Miroslav Lyko.

 

Nitriansky biskup Viliam Judák. Nitriansky biskup Viliam Judák.Autor: Zuzana Šišovská, anc

Školáčka pochádza z neúplnej rodiny a v kostole často čítala zo Svätého písma. „Bolo to vlastne skôr o takej ľútosti, že nemá ani tú otcovskú lásku. Alebo taký ten vzťah, lebo viem, že každý to potrebuje. To dieťa potrebuje takú oporu,“ vysvetlil kňaz Pavol svoje pohnútky v rozhovore pre TV JOJ. „Úchylky, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania, sú veľmi individuálne. Myslím si, že kňaz to neurobí preto, lebo musí držať celibát. Takéto veci sa stávajú bežne aj v rodinách. Človek má isté pohnútky a i napriek tomu, že je to kňaz. Stále je to len človek,“ povedal psychológ Martin Miler.