Odchovanci detských domovov odpovedali na otázku: Detský domov či homosexuálny pár?

02.02.2015 14:10

Slovensko 2. februára 2015 (HSP/Foto:FB)

 

Prvotnou myšlienkou Lucie Noskovej bolo zisťovať názory detí, ktoré sa aktuálne nachádzajú v detskom domove. Detské domovy však údajne majú príkaz z Ministerstva, aby sa deti až do referenda k adopciám nevyjadrovali

Otázkou referenda týkajúcou sa nároku homosexuálnych párov adoptovať si deti sa zaoberala Lucia Nosková, ktorá oslovila odchovancov detského domova a opýtala sa ich na stanovisko. Ich pohľad zverejnila vo videu na svojom facebookovom profile.

Na snímke Lucia NoskováNa snímke Lucia Nosková

Jej prvotnou myšlienkou bolo zisťovať názory detí, ktoré sa aktuálne nachádzajú v detskom domove, avšak nebolo jej to umožnené z dôvodu zákazu (pravdepodobne) Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Ministerstvo podľa jej vyjadrení zakázalo, aby sa deti z detských domovov vyjadrovali k otázke adopcií homosexuálnymi pármi až do referenda, ktoré sa uskutoční 7. februára.

Lucia Nosková preto oslovila dospelých ľudí, ktorí sú odchovancami detských domovov. Všetkým, ktorí poskytli svoje stanovisko boli položene dve otázky: Ak by ťa ako dieťa žijúce v domove mali dať na adopciu a ak by si si mal vybrať medzi homosexuálnou a heterosexuálnou rodinou, ktorú by si si vybral? Ak by si si mal vybrať medzi možnosťou zostať v domove a homosexuálnou rodinou, čo by si si vybral?

 

Robert

Prvým z opýtaných bol Robert, ktorý sa aktuálne nachádza vo Veľkej Británii. V detskom domove bol od 10-11 rokov.

„Neviem či by som išiel do homosexuálnej rodiny, pretože je to niečo úplné iné, ako sme zvyknutí. A neviem, či by som bol na to pripravený... Nemám s tým skúsenosti, a bola by to pre mňa dosť ťažká voľba,“ uviedol Robert.

Pri možnosti výberu medzi detským domov a homosexuálnym párom by si Robert vybral zostať v detskom domove. „Bolo by to pre mňa lepšie,“ dodal.

 

Jozefína

Druhou odchovankyňou detského domova bola Jojka, ktorá tam vyrastala od svojich troch rokov.

Adopciu homosexuálnymi pármi neschvaľuje, pretože podľa nej deti najlepšie vedia, čo im chýba. „Každopádne by som volila mamu, otca. Keby som mala možnosť vyrastať v rodine kompletnej, tak jednoznačne s mamou a otcom,“ dodala.

Pri možnosti výberu medzi detským domovom a homosexuálnym párom by si Jojka každopádne vybrala detský domov.

 

Ivan

Podľa Ivana je neprirodzené, aby si homosexuáli adoptovali dieťa, pretože to nie je vec, ale živý tvor, ktorý rastie a vyvíja sa. Pri dlhodobej výchove môže podľa neho dôjsť k bodu, že dieťa sa opýta prečo žije pri dvoch homosexuáloch a nie pri mame a otcovi.

Život s homosexuálnym párom si predstaviť nevie.

 

Katka

Katka by si pri voľbe medzi rodinou, ktorú tvoria muž a žena, a homosexuálnym párom vybrala muža a ženu, pretože podľa nej sa oni majú starať o deti, a nie homosexuáli.

V prípade možnosti medzi detským domovom a homosexuálnym párom by si „jednoznačne vybrala detský domov.“

 

Stanka

Na záver Lucii Noskovej odpovedala Stanka, ktorá žije na strednom Slovensku.

Stanka by určite chcela, aby si ju adoptoval normálny heterosexuálny pár, mama a otec. „Tak to má byť,“ uviedla.

Nikdy by však nechcela, aby si ju adoptovali dve ženy prípadne dvaja muži. Dieťa má mať podľa nej v tých veciach jasno a nemalo by si neskôr klásť otázku, kto vlastne je mama a kto otec.

V prípade ďalšej voľby medzi si radšej vybrala detský domov ako homosexuálny pár.

 

Práva a potreby detí

„A teraz sa rozhodnite, koho práva a potreby tu treba viac hájiť a zastávať,“ uvádza na záver vo svojom videu venovanom referendu Lucia Nosková.

www.hlavnespravy.sk/odchovanci-detskych-domov-odpovedali-na-otazku-detsky-domov-ci-homosexualny-par/531829