O nedeľnom nakupovaní

26.10.2016 23:13

 


Čo robíte najradšej v nedeľu? Trávite čas s rodinou, idete do prírody, športujete, či len tak oddychujete? Pre niekoho môže byť synonymum oddychu aj nakupovanie v obchodných centrách. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či v nákupnom centre rovnako radi zotrvávajú v nedeľu aj zamestnanci, ktorí v ňom pracujú?

Vyhlásenie o prežívaní sviatočného dňa


Diskusie o nakupovaní v nedeľu sa v spoločnosti šíria už dlhšie. Túto tému aktuálne otvorili najvyšší predstavitelia kresťanských cirkví na Slovensku a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike. Spoločne vydali vyhlásenie o prežívaní sviatočného dňa, teda nedele. Medzi ľuďmi sa opäť začali otvárať rôzne polemiky. V reakciách čitateľov článkov na túto tému sa môžete stretnúť so zákazníkmi, ktorým by zatvorenie obchodov v nedeľu absolútne neprekážalo, ale samozrejme nájdete aj ľudí, ktorí chcú mať slobodu voľby nakupovania aj v posledný deň týždňa. Každá minca má však dve strany. Poďme sa postupne pozrieť na obe skupiny ľudí: kupujúcich, ale aj predávajúcich.

Máme radi slobodu

Čo si všetci musíme priznať je to, že človek má veľmi rád slobodu. Ak ideme napr. do reštaurácie, sme spokojnejší, ak si môžeme vybrať z čo najväčšej ponuky menu, Vyhovujú nám obchody, kde máme veľký výberu tovaru, preto kvôli tomu radšej chodíme nakupovať do väčších miest a pokojne aj do zahraničia, len aby sme mali na výber širší sortiment. Podobne je tomu tak aj v možnosti času nakupovania. Chceme mať slobodnú voľbu v tom, kedy môžem ísť nakupovať. Ak dostanem chuť napr. na čipsy počas sledovania filmu, tak sa jednoducho prejdem len 5 minút k nákupnému centru a hneď dostanem, čo som si zažiadal. Musíme uznať, že je to veľmi pohodlné. Takáto dostupnosť obchodov nás takisto aj zbavuje zodpovednosti urobiť si nákup dopredu, napr. na celý víkend, lebo veď až v nedeľu sa rozhodnem čo a kedy si navarím… Tento postoj je pre zákazníka veľmi pohodlný a praktický, aj keď nie veľmi zodpovedný. Čo táto “sloboda nakupovania v nedeľu” však znamená pre zamestnancov nákupných centier?

Argument č. 1 a č. 2

Nedeľu zvykneme tráviť rôzne, ako sme už načrtli v úvode článku. Pre každého je však dňom, kedy si túži aspoň chvíľku oddýchnuť, kedy nemusí riešiť pracovné záležitosti, odpisovať na služobné e-maily, či riešiť čokoľvek iné. Mnohí ľudia však v tento deň musia odchádzať do práce, aj napriek tomu, že zvyšná časť rodiny ostáva doma. Pri pokladni často môžete stretnúť predavačku, ktorá má doma deti, s ktorými by oveľa radšej trávila tento vzácny čas. Argument, že si tá predavačka môže urobiť nedeľu v iný deň nie je na mieste: jej deti cez týždeň budú opäť v školskom kolobehu, manžel v práci a ona s veľkou pravdepodobnosťou takisto. Argument č. 2, že môže zmeniť prácu je asi tak rovnako ťažko realizovateľný ako ten prvý. Skúste odhadnúť koľko z ľudí na Slovensku si môžete preberať a vyberať, ktorú prácu vezme a či si rovnako môžu títo ľudia klásť vlastné podmienky u zamestnávateľa. Žiaľ, napr. mnohé mamičky si nemôžu z pracovných ponúk vyberať a zaťaženosť rodinného rozpočtu ich núti vziať aj takúto prácu. Na mieste je aj otázka, či by sa proti zatvoreniu obchodov v nedeľu tak horlivo búrili aj všetci zamestnanci obchodných centrier, ktorí v nich pracujú.

Čo ďalej?

Podľa všetkého slovenskú spoločnosť teraz čakajú rôzne diskusie, návrhy a verme, že aj správne a konkrétne riešenia na túto situáciu. Skúsme si však už teraz každý osobne položiť otázku, či je pre každého z nás životne nevyhnutné nechať tieto centrá v nedeľu otvorené, aj za tú cenu, že narušia vzácny čas pre rodinu a na oddych tisíckam ľudí, ktorí by ho trávili stokrát inak. A ak nabudúce v nedeľu dostanete chuť na spomínané čipsy, tak sa skúste, prosím, správne rozhodnúť…
Alžbeta Šutková
kormidlo.sk/o-nedelnom-nakupovani/