Nová britská premiérka: Áno, zhodila by som atómovku na civilistov a Rusko je obrovská hrozba

23.07.2016 15:17

Neprešiel ani jeden mesiac od jej nástupu a nová britská premiérka šokuje svet. V Parlamente totiž na otázku, či by bola schopná zhodiť atómovú bombu na civilistov, ktorá by ich mohla zabiť státisíce, odpovedala rozhodne kladne.

Na snímke britská premiérka Theresa Mayová
Na snímke britská premiérka Theresa Mayová
 

Theresa Mayová sa stala premiérkou Veľkej Británie po tom, čo bývalý premiér David Cameron odstúpil pre z jeho pohľadu neúspešné referendum, keďže britskí voliči sa rozhodli odísť z Európskej únie, zatiaľčo on bojoval za zotrvanie v tomto európskom spolku.

Mayová tak má pred sebou obrovskú výzvu a to ukázať svetu, že Európske krajiny môžu prežiť a prosperovať aj bez Európskej únie. Nová britská premiérka však šokovala svet niečím iným .

V Parlamente sa zišli noví členovia vlády a odpovedali na otázky poslancov. Na rad prišla aj otázka od Georga Kerevana, poslanca za Škótsku národnú stranu:

“Ste pripravená schváliť jadrový úder, ktorý by mohol zabiť státisíce nevinných mužov, žien a detí?”

Zatialčo všetci ministri sa tejto otázke skôr vyhýbali a odpovedali nepriamo, nová Theresa Mayová odpovedala jednoznačne :

“Áno” a ďalej vysvetlila, prečo by to spravila:  “A chcela by som vám povedať, vážení páni, že zmysel odstrašujúcich zbraní je ten, aby naši nepriatelia vedeli, že by sme tieto zbrane použili.”

Ako ďalej uviedla, za najväčšiu hrozbu považuje Severnú Kóreu a Rusko :

“Hrozba z krajín ako Rusko alebo Severná Kórea je veľmi reálna. Musíme byť pripravení odraziť nebezpečenstvo ohrozujúce naše životy a tých generácií, ktoré sa ešte len narodia.”

Niektorých poslancov Mayovej slová pobúrili a odmietli takéto radikálne riešenie. Pripomenuli jej, že najväčšou hrozbou je skôr Islamský štát.

Poslanec za lauboristov Jeremy Corbyn povedal:

“Chcel by som povedať, že ja by som sa nerozhodol zabiť milióny nevinných ľudí. Neverím, že hrozba masovej vraždy je spôsob, ako budovať medzinárodné vzťahy.”

Medzi ľuďmi sa na Mayovej adresu po jej výroku o zhodení atómovej bomby na civilistov rozmohla prezývka “krvavá lady”. Nová Britská premiérka sa zrejme inšpirovala americkým zhodením atómových bômb na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki počas 2. svetovej vojny, pri ktorom zahynuli státisíce civilistov a verí americkej propagande o zachránení ďalších miliónov ľudí po tomto otrasnom čine.

Samuel Gdovin

www.hlavnespravy.sk/nova-britska-premierka-ano-zhodila-by-som-atomovku-na-civilistov-a-rusko-je-obrovska-hrozba/811026