Nie som bezcitná rasistka, ospravedlňuje sa za kopanie do utečencov maďarská kameramanka

22.09.2015 22:30

Kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV sa ospravedlnila za to, že kopala do utekajúcich migrantov v blízkosti hraníc so Srbskom a podrážala im nohy. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ITV News.

Na internet tento týždeň prenikli videozáznamy, na ktorých vidno, ako kameramanka Petra Lászlóová kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa.

Petra László podrazila mužovi s dieťaťom v náručí nohy, do ďalších utečencov kopala. Snímka: ReutersPetra László podrazila mužovi s dieťaťom v náručí nohy, do ďalších utečencov kopala. Snímka: Reuters

K incidentu došlo po tom, ako pri juhomaďarskej obci Röszke, ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom, prerazili stovky utečencov policajný kordón.

Zábery vyvolali pobúrenie po celom svete. Maďarské ľavicové strany podali na Lászlóovú žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Lászlóová sa svoje konanie ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.

"Kamera bežala, stovky migrantov prelomili policajný kordón, jeden z nich sa ku mne rozbehol a ja som dostala strach. Potom sa vo mne niečo zlomilo ... Myslela som si, že na mňa útočia a že sa musím brániť. Keď spanikárite, je ťažké sa rozhodnúť správne," píše Lászlóová v liste zverejnenom v maďarskom denníku Magyar Nemzet.

"Nie som bezcitná rasistická kameramanka, ktorá kope do detí. Nezaslúžim si politický hon na čarodejnice, očierňovanie ani početné vyhrážky zabitím," uviedla Lászlóová, ktorá je podľa vlastných slov od utorkového incidentu stále v šoku.

Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Ide o internetovú televíziu, ktorá má blízko k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik.

www.youtube.com/watch?v=EaXnr7kH6ec

Zdroj: YouTube

hn.hnonline.sk/svet-120/nie-som-bezcitna-rasistka-ospravedlnuje-sa-za-kopanie-do-utecencov-madarska-kameramanka-907142