Násilie v Izraeli pokračuje, vojaci zabili päť Palestínčanov

12.10.2015 12:35
Jedenásť dní krviprelievania, pri ktorých zahynuli štyria Izraelčania a 19 Palestínčanov, vyvolalo obavy z nového palestínskeho povstania.
IzraelProtestujúci hádzali zapálené pneumatiky a kamene na vojakov.Foto: SITA/AP

JERUZALEM/GAZA 10. októbra (WebNoviny.sk) - Izraelské bezpečnostné sily zastrelili v sobotu počas protestov na hranici s pásmom Gazy dvoch Palestínčanov vo veku 12 a 15 rokov, informovali palestínski zdravotníci. Izraelská polícia oznámila, že jej príslušníci zabili troch palestínskych útočníkov pri ďalších násilnostiach v Jeruzaleme, píše agentúra Reuters.

Jedenásť dní krviprelievania, pri ktorých v Jeruzaleme, v Izraelom okupovanom Predjordánsku, v Gaze i izraelských mestách zahynuli štyria Izraelčania a 19 Palestínčanov, vyvolalo obavy z nového palestínskeho povstania. Dvoch Palestínčanov zastrelili policajti po tom, ako pri separátnych útokoch neďaleko jeruzalemského Starého mesta pobodali najmenej štyroch Izraelčanov, uviedol policajný hovorca Micky Rosenfeld. 
 

Odporúčame:

Vodca Hamasu vyzval na palestínske povstanie voči Izraelu

Video: Útočník bodol nožom štyroch Arabov, skončil vo väzbe

Video: Arabská útočníčka pobodala štyroch ľudí, zabili ju



Príslušníci polovojenskej polície podľa neho tiež zabili palestínskeho militanta po tom, ako na nich strieľal v noci na dnes pri zrážkach v utečeneckom tábore Šuafát vo východnom Jeruzaleme. Militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, oznámilo, že "hrdinský mučeník" z tábora bol jeho členom. V Gaze izraelskí vojaci podľa miestnych zdravotníkov zastrelili palestínskeho chlapca a tínedžera, ktorí sa zúčastňovali na protestoch neďaleko izraelského pohraničného bezpečnostného plota. 

Hovorkyňa armády uviedla, že protestujúci v bezpečnostnej zóne, do ktorej je zakázaný vstup, hádzali zapálené pneumatiky a kamene na vojakov. Tí podľa nej vypálili varovné výstrely pred tým, ako vystrelili"na hlavných podnecovateľov". Zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami vypukli aj neďaleko predjordánskych miest Hebron a Ramalláh a znova tiež v tábore Šuafát. Zranenia utrpeli desiatky Palestínčanov, 17 z nich v dôsledku ostrej streľby, vyplýva z vyhlásenia Palestínskeho Červeného polmesiaca. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1001157-nasilie-v-izraeli-pokracuje-vojaci-zabili-pat-palestincanov/