Na Kube SMS so slovami demokracia či ľudské práva nepošlete

08.09.2016 17:14
Vo Washingtone oficiálne otvorili veľvyslanectvo Kuby Telekomunikačné služby na Kube sú napriek jej postupnému otváraniu sa svetu stále limitované a kontrolované štátom. Foto: ilustračné, SITA/AP

HAVANA 8. septembra (WebNoviny.sk) - Viacero prodemokratických aktivistov na Kube v uplynulých dňoch upozornilo na nový prípad cenzúry zo strany vlády kubánskeho prezidenta Raúla Castra, ktorá zrejme nariadila filtrovať a blokovať SMS správy obsahujúce slová ako "demokracia", "ľudské práva" či "protestná hladovka".

Ako informovala francúzska spravodajská televízia BFMTV, viacerí aktivisti tvrdia, že ich SMS správy obsahujúce tieto slová sa nedostávajú k adresátom. V článku, ktorý sa minulý týždeň objavil na proopozičnej webovej stránke 14 y medio, známa kubánska blogerka a disidentka Yoani Sánchezová a novinár Reinaldo Escóbar píšu, že filtrovanie správ zaviedla telekomunikačná spoločnosť Etecsa.

Na filtrovanie správ sa podľa nich "prišlo takmer náhodou", keď si viacero prodemokratických aktivistov všimlo, že niektoré ich SMS neprichádzajú na určenú adresu, a navzájom sa informovali o tejto svojej skúsenosti. Paradoxné je, že SMS obsahujúce slovo "manifestácia" boli doručené vždy, uviedla agentúra Reuters. Zatiaľ je ťažké stanoviť, kedy sa začalo s filtrovaním SMS správ. Zrejme však ide o opatrenie, ktoré je súčasťou pokusov kubánskeho vedenia umlčať disent či sťažiť mu jeho aktivity.

Telekomunikačné služby na Kube sú napriek jej postupnému otváraniu sa svetu stále limitované a kontrolované štátom. Pravidelný prístup na internet má na Kube len asi 30 percent obyvateľov. Hodina používania internetu v internetovej kaviarni je v priemere spoplatnená dvoma dolármi. Počet miest, kde je bezplatný prístup k sieti wifi, sa síce v poslednom období v dôsledku normalizácie vzťahov medzi Kubou a USA zvýšil, ale siete bývajú často preťažené.                 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1100106-na-kube-sms-so-slovami-demokracia-ci-ludske-prava-neposlete/