Mykózy nôh vs. sauny, kúpaliská, plavárne

13.06.2015 19:35
Foto: Canespor

BRATISLAVA 15. mája (WBN/PR) - Každého dvanásteho človeka, ktorý tadiaľ prejde trápi plesňové ochorenie nôh.

Táto infekcia sa rozširuje výtrusmi a čiastočkami podhubia, ktoré sa odlučuje z chorej pokožky. Vyskytuje sa predovšetkým tam, kde sa kumuluje väčší počet ľudí naboso v teplom a vlhkom prostredí, teda v saune, vo verejných plavárňach, sprchách, na podlahách a rohožiach.

Kožná pleseň sa väčšinou prejavuje olupovaním kože, svrbením až začervenaním prípadne zožltnutím kože, opuchom a niekedy aj mokvaním. Najčastejší výskyt je na nohách, ktoré sa výraznejšie potia. Lekári odhadujú, že až 40% ľudí trpí plesňovými ochoreniami. Preto neriskujte. Plesňami napadnuté nohy nielenže nepôsobia esteticky, ale sú zdrojom nekončiacich sa problémov.

Na čo si dať pozor?

- Na kúpaliskách a plavárňach sa vyhýbajte malým bazénikom pred vstupom do priestoru s bazénom. Aj keď sú tieto malé bazéniky určené pre dezinfekciu nôh, práve tu je obzvlášť vysoký výskyt pôvodcov ochorenia.
- V priestoroch okolo bazénu, v saunách a v hotelových izbách nechoďte naboso, ani v cudzej obuvi pretože tu hrozí zvýšené riziko nákazy.
 

Foto: Canespor

Len čisté a suché nohy budú zdravé

Základom protiplesňovej prevencie sú suché nohy. Riziko vzniku mykóz môžete výrazne znížiť dôkladnou starostlivosťou o kožu. Pravidelne kontrolujte svoje nohy a všímajte si obzvlášť zmeny na pokožke medzi prstami - napr. začervenanú či suchú kožu, svrbenie až pálenie alebo jej lúpanie a rôzne prasklinky. Základom starostlivosti o kožu na nohách je denné umývanie nôh, pričom je dôležité vysušovať i priestory medzi prstami. Najmä v prostredí zvýšeného potenia sa kožným plesniam veľmi darí, preto nohy dostatočne vetrajte.

Vhodný liek a starostlivosť

Po napadnutí plesňami nohy vyžadujú mimoriadnu starostlivosť. Ak sa plesne uchytia, nepočítajte s tým, že ochorenie samo ustúpi. Neliečená infekcia môže spôsobiť vážnejšie praskliny na koži a následne dochádza k závažnému bakteriálnemu zápalu, mokvaniu a nepríjemnému zápachu.

Po kúpeli treba postihnuté miesto osušit a naniesť antimykotikum, napríklad dermálny krém Canespor, ktorý sa natiera sa len 1x denne, pred spaním. Na postihnutú plochu sa aplikuje tenká vrstva s malým presahom aj do zdravých častí kože. Po odznení akútnych príznakov sa odporúča v liečbe pokračovať ešte minimálne dva týždne, aby sa zabránilo recidíve.

Ignorovať plesňové ochorenie nôh sa nevypláca. Niekedy signalizujú aj závažnejšie ochorenie v našom organizme.

www.webnoviny.sk/zdravie/clanok/494871-mykozy-noh-vs-sauny-kupaliska-plavarne/