Muž za zabitie 'zo súcitu' dostal v Dánsku iba podmienku

14.09.2016 12:41
Poľahčujúcou okolnosťou pri rozhodovaní o výške trestu bol podľa súdu ženin fyzický a psychický stav, ako aj to, že obžalovaný sa k činu priznal.

 

eutanázia
Foto: ilustračné, shutterstock.com


HELSINKI 12. septembra (WebNoviny.sk) - Na podmienečný trest odňatia slobody odsúdili v Dánsku 78-ročného muža, ktorý zabil svoju trpiacu manželku tým, že jej podal veľké množstvo tabletiek na spanie. Informovala o tom agentúra AP.

Súd v meste Helsingör uznal muža vinným zo "zabitia na požiadanie", pričom dodal, že asistovaná samovražda (eutanázia) nie je v Dánsku povolená a môže sa trestať až tromi rokmi odňatia slobody.

Poľahčujúcou okolnosťou pri rozhodovaní o výške trestu bol podľa súdu ženin fyzický a psychický stav, ako aj to, že obžalovaný sa k činu priznal. Jeho 72-ročná manželka pred časom utrpela ťažký pád, pri ktorom si poškodila stavce krčnej chrbtice, v dôsledku čoho jej ochrnuli horné končatiny. Lekári jej stav označili za nezvratný.

Muž napokon v apríli podľahol jej opakovaným prosbám, aby jej pomohol s odchodom z tohto sveta, a raz večer jej podal približne 100 tabletiek na spanie. Pred súdom uviedol, že svoj čin neľutuje. Meno ani jedného z manželov dánske úrady nezverejnili.                  

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1101351-muz-za-zabitie-zo-sucitu-dostal-v-dansku-iba-podmienku/