Moslimovia, kresťania a židia sa spojili. Odsúdili násilie džihádistov

19.11.2014 23:35

Predstavitelia moslimov, kresťanov a židov dnes na konferencii vo Viedni spoločne odsúdili násilie páchané militantnými extrémistami, ako je Islamský štát.

Ilustračné foto
Viedeň 19. novembra (TASR) - Predstavitelia moslimov, kresťanov a židov dnes na konferencii vo Viedni spoločne odsúdili násilie páchané militantnými extrémistami, ako je Islamský štát. V zriedkavej medzináboženskej jednote podporili toleranciu a rôznorodosť, napísala tlačová agentúra Reuters.

Islamský štát vyvolal medzinárodný poplach dobytím veľkých území Iraku a Sýrie a vyhlásením sunnitského kalifátu, masakrujúc tých, ktorých považuje za odpadlíkov a neveriacich, konkrétne šiitských moslimov a kresťanov.

"Niektoré organizácie spájané s islamom páchajú činy v mene džihádu. To vôbec nie je islam," uviedol Abdalláh at-Turkí, generálny tajomník Moslimskej svetovej ligy (MWL).

"Preto si želáme vyjadriť hlboký nesúhlas a ostro zavrhujeme toto správanie, ktoré podľa nás smeruje proti islamu," povedal poslucháčom, medzi ktorými boli aj moslimskí veľkí muftiovia z Egypta, Libanonu a Jordánska, poprední predstavitelia niekoľkých cirkví, rabín Davin Rosen z Amerického židovského výboru a diplomati.

Námestník saudskoarabského ministra zahraničných vecí Nizár bin Ubajd Madaní kritizoval vznik skupín na Blízkom východe, "ktoré používajú terorizmus a násilie v mene náboženstva". "Páchajú skazu. Zabíjajú a všetko ničia... Tí, ktorí prijali terorizmus, nanešťastie pripisujú všetko, čo robia, každý útlak, ktorý vykonajú, islamu. Islam s nimi nemá nič spoločného," zdôraznil.

Účastníci konferencie vyzvali na protiopatrenia voči posolstvám militantných džihádistov v sociálnych médiách, ktorými verbujú nových bojovníkov, a na kurzy v školách, v chrámoch a v širšom spoločenstve, aby sa šírili princípy rôznorodosti a tolerancie.

Konferenciu zorganizovalo Medzinárodné centrum kráľa Abdalláha pre medzináboženský a medzikultúrny dialóg (KAICIID), ktoré sponzoruje Saudská Arábia.

Niektorí kritici hovoria, že KAICIID, ktoré otvorili v Rakúsku v roku 2012, urobilo zatiaľ málo na podporu dialógu medzi náboženstvami v čase, keď z Rakúska odišlo na Blízky východ bojovať 150 džihádistov.

Samotná Saudská Arábia presadzuje prísny islamský kódex a zakazuje praktizovať iné ako moslimské náboženstvo. Krajina je ako rodisko islamu a zástanca konzervatívnej sunnitskej doktríny významným spojencom západných krajín v boji s Islamským štátom a symbolickým cieľom pre bojovníkov IS.