Mons.Bezak na Slovensku ostáva, do Talianska sa už nechce vratiť

11.02.2015 22:32

Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák je stále na Slovensku. V stredu sa prechádzal neďaleko Bratislavského hradu.

Róbert Bezák
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
Autor: Robert Hüttner, Pravda

Na Slovensko prišiel začiatkom decembra, aby tu strávil vianočné sviatky. Do talianskeho Bussolenga sa už zrejme nevráti. Do kláštora redemptoristov sa Bezák údajne už nechce vrátiť, preto si hľadá nové pôsobisko.

Bezák, ktorý je členom rehole redemptoristov si sám Bussolengo vybral za miesto svojho pobytu z viacerých ponúk, ktoré mu rehoľa poskytla. Pôsobil tam od decembra 2013. Pôvodne nesmel slúžiť omše pre verejnosť, čo mu však neskôr miestny biskup dovolil.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012.

V decembri 2013 opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. V tamojšom kláštore redemptoristov začal život rehoľníka. Bezákovi sa 25. júna 2014 po generálnej audiencii vo Vatikáne podarilo stretnúť so Svätým Otcom Františkom.

Bezák však nedostal u pápeža osobnú audienciu, o ktorú žiadal. S pápežom Františkom sa stretol ako jeden z približne tridsiatich biskupov. Bývalý arcibiskup Trnavy počas krátkeho stretnutia odovzdal pontifikovi list. Na jeho situácii sa však nič nezmenilo.