Monika Flašíková Beňová sa nezačastni referenda - považuje to za nemorálne

01.02.2015 20:27

https://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/images/cache/article_thumb_main/fotogaleria/aktuality_z_mesta/samosprava/predsednickou_bsk_chce_byt_monika_flasikova-benova/flasikova_benova1.jpg

Referenda o ochrane rodiny sa nezúčastní ani Monika Flašíková Beňová. Tá totiž považuje blížiace sa hlasovanie za principiálne nemorálne.
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch Viacerí europoslanci sa rozhodli blížiaceho sa referenda nezúčastniť. Foto: archívne-SITA/Ján Slovák
BRATISLAVA 4. januára (WEBNOVINY) – Názory slovenských europoslancov na blížiace sa referendum o ochrane rodiny sa rôznia. Agentúra SITA oslovila všetkých 13 slovenských zástupcov v Bruseli, desiati z nich prezradili, čo si o plebiscite myslia.

Jednoznačne proti referendu vystúpil Richard Sulík (SaS), ktorý sa na ňom nezúčastní a považuje ho za zbytočné. "Žiadna z otázok nemení existujúci právny stav. Je úplne jedno, či nepríde 50 percent voličov alebo či 50 percent voličov príde a väčšina z nich povie nie alebo či 50 percent voličov príde a väčšina z nich povie áno - nezmení sa vôbec nič. Preto toto referendum považujem za vyhodených šesť miliónov eur," myslí si Sulík.


Flašíková Beňová považuje referendum za nemorálne

Na referendum určite nepôjde ani Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). "Považujem za principiálne nemorálne hlasovať o právach menšiny, ktorými navyše na Slovensku predmetná menšina ani nedisponuje. Ide len o zasievanie nenávisti voči určitej skupine ľudí v spoločnosti," hovorí.

Na referende sa nezúčastní ani ďalší europoslanec Smeru Boris Zala. "Všetky otázky v referende sú už upravené zákonom. A túto úpravu pokladám za dostatočnú a zodpovedajúcu súčasnému spôsobu premýšľania v slovenskej spoločnosti."

Zala je presvedčený, že prezident Andrej Kiska nemusel referendum vyhlásiť. Europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) si síce váži rodinné hodnoty, na referendum však nepôjde. "Tento postoj tiež vysvetľuje to, čo si o tomto referende myslím."

Pál Csáky (SMK) zasa nie je presvedčený o tom, že referendum je skutočne potrebné a navyše práve teraz. Obáva sa, že plebiscit bude silne polarizovať našu spoločnosť, a teda bude skôr kontraproduktívny. "Sám som za ochranu tradičnej rodiny, vychoval som štyri dcéry. Súčasné zákony SR považujem v tomto smere za dostačujúce. Z uvedeného vyplýva, že som sa ešte nerozhodol, či sa zúčastním na referende," vysvetlil.


Záborská má kladnú odpoveď na všetky otázky

Na druhej strane, zástancami referenda sú poslanci za KDH. Miroslav Mikolášik podľa vlastných slov nemá čo riešiť. "Rodinu, postavenú na manželstve jedného muža a jednej ženy, jednoznačne podporím aj v referende, na ktorom sa určite zúčastním. Bude to pre mňa samozrejmosť a veľká česť."

Odpovedať na všetky tri otázky kladne sa chystá aj Anna Záborská. "Definícia manželstva v zákone ako zväzku jedného muža a jednej ženy nikoho nediskriminuje – takto naše zákony chápu manželstvo od nepamäti až dodnes a napríklad ani aktivisti, ktorí referendum odmietajú, doteraz nespochybnili definíciu manželstva v platnom zákone," tvrdí.

Požiadavka na zákonné zadefinovanie vzťahu dvoch alebo viacerých ľudí, ktorí by chceli na seba vziať verejný záväzok vzájomnej starostlivosti, ale nespĺňajú podmienku "jeden muž a jedna žena”, nie je pre Záborskú dostatočným dôvodom na zásadnú zmenu tak dôležitého inštitútu, akým je manželstvo.


Nagy vníma referendum pozitívne

Pozitívne vníma referendum aj József Nagy (Most-Híd). Prirodzená tradičná rodina si podľa neho zaslúži zvýšenú pomoc a ochranu. "Keďže schválené tri otázky referenda nikomu nezhoršujú postavenie a neznižujú práva, je legitímne overiť si názor ľudí a zároveň to posunie politiku rodiny do popredia a dúfam, že neostaneme len pri slovách," hovorí s tým, že aj ako otec štyroch detí sa na referende zúčastní.

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) rešpektuje vôľu ľudí a všetky demokratické nástroje, ktorými občania vyjadrujú svoje názory. Na referendum pôjde. "Budem hlasovať podľa svojho svedomia a hodnôt, ktoré sú založené na ochrane rodiny," ukončil.

Trikrát áno chce v referende povedať Branislav Škripek (OĽaNO). "Myslím si, že je potrebné sa vyjadriť k tomu, aby manželstvo muža a ženy a aj deti boli chránené pred vplyvom nezmyselných záverov rodovej ideológie, ktorá sa na nás valí z EÚ."


Odpovedať sa bude na tri otázky

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať sa bude 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?"


Aliancia za rodinu požadovala štyri otázky

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"