Mesežnikov: Kauza okolo Kaliňáka začína pripomínať Paškovu

14.06.2016 12:55
Ministra Roberta Kaliňáka podľa politológa Grigorija Mesežnikova drží najmä premiér Robert Fico.
Pavol Paška, Robert Kaliňák Zľava: Pavol Paška a Robert Kaliňák Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Súčasná vládna koalícia chcela podľa politológa Grigorija Mesežnikova po parlamentných voľbách zabezpečiť stabilitu, ale sama je zvnútra destabilizovaná kauzami, ako je teraz okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ako povedal Mesežnikov dnes pre agentúru SITA, táto koalícia nie je bezproblémová. "Ako by fungovala iná koalícia, môžeme len špekulovať," konštatoval.
 

Odporúčame:

Zatkli asistenta poslanca za SaS, pozrel si Kaliňákov účet

Počiatek bol podľa opozície akcionárom v Bašternákovej firme

Vládne strany Kaliňákovi dôverujú, ukázal im dokumenty

Kaliňák kúpil od Bašternáka v roku 2013 podiel v B.A. Haus

Opozícia sa opäť pokúsi odvolať ministra Kaliňáka



Terajšia kauza okolo Kaliňáka podľa Mesežnikova silne začína pripomínať kauzy Pavla Pašku. "Väzby medzi politikmi a podnikateľmi sú tak úzke, že všetky problémy, ktoré z toho vyplývajú, sú zjavné. Zverejnené dokumenty potvrdzujú minimálne fakt, že minister vnútra je obchodne spojený s človekom, ktorý má problémy s daňami," povedal s tým, že situácia z pohľadu ministra a koalície nie je pozitívna.

Kaliňáka podľa politológa drží najmä premiér Robert Fico. "Ostatné koaličné strany zachovávajú lojalitu mnohokrát aj v rozpore s predvolebnými vyhláseniami. Chcú tým predísť predčasným voľbám," myslí si Mesežnikov. Zároveň upozornil, že Kaliňák je silnou postavou v Smere a jeho odchod by možno skomplikoval situáciu v strane.

 

Kaliňákov účet si pozrel Rybanič

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke.

Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku. Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák mal podľa Denníka N dostať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák .

"Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka, či už priamo alebo sprostredkovane,” reagoval Kaliňákov hovorca Ivan Netík.

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1075086-meseznikov-kauza-okolo-kalinaka-zacina-pripominat-paskovu/