Marine Le Penová "ak by vyhrala prezidentské voľby v roku 2017, zaviedla by opäť trest smrti".

08.01.2015 22:44

Opätovne by ho zaviedla

Ako povedala pre kanál France 2, "ak by vyhrala prezidentské voľby v roku 2017, zaviedla by opäť trest smrti".

"Osobne verím, že by trest smrti mal existovať v našom právnom arzenále," vyjadrila sa ďalej.

Ako následne vyzdvihla, vždy hovorila o možnosti, aby sami Francúzi v referende rozhodli, či trest smrti chcú alebo nie.

Trest smrti sa vo Francúzsku uskutočnil v roku 1977 a oficiálne bol zrušený v roku 1981. V tom čase však jeho zachovanie podporovalo okolo 62 % obyvateľov.

Podľa Le Penovej slov "islamský fundamentalizmus spôsobuje denne tisíce úmrtí po celom svete". Podčiarkla, že už komunikovala s francúzskou hlavou štátu Francoisom Hollandom "o potrebnej ochrane krajanov".

Za útokom na redakciu satirického magazínu je podľa nej "odporná ideológia". Zdôraznila, že je dôležité, nebáť sa nahlas povedať, že išlo o teroristický útok v mene radikálneho islamu.

Vodca nacionalistov

Práve imigračná politika Francúzska a moslimovia sú najpodstatnejšou časťou agendy Le Penovej aj jej strany.

Francúzsko má za sebou 20 ťažkých rokov spojených s prudkým nárastom imigrantov, najmä z Afriky. Ekonomika krajiny sa stala jednou z najväčších obetí krízy eurozóny a eura; vláda prezidenta Hollanda podľa voličov vedie krajinu do záhuby.

A tak sa Národný front, ktorý je tvrdým kritikom socialistickej vlády, prisťahovaleckej politiky, ale stále komplikovanej situácie v EÚ, nárastu nezamestnanosti vo Francúzsku a zlej politiky Hollanda, získava stále väčšiu podporu.

Otrokmi v EÚ?

Le Penová je ostrou kritičkou aj úspornej politiky EÚ. Hovorí o otroctve členských krajín EÚ:

„Politiku rozpočtových úsporných opatrení. Zatiaľ čo sme prišli o svoje sebaurčenie a suverenitu. Nie je hádam národné sebaurčenie základom demokracie? Nemáme moc nad svojim vlastným územím. Nemáme moc nad svojim vlastným rozpočtom, nad svojou menovou politikou. Nemôžeme prijímať určité zákony. Pretože bruselskí technokrati stoja nad našimi zákonodarcami! To je otroctvo, pane!“

Pre web Českápozice.cz vyhlásila, že Francúzi najviac vidia hrôzy, ktorá priniesla EÚ. Marine Le Penová je tiež europoslankyňou. Jej Národný front sa stal fakticky víťazom francúzskych eurovolieb.