Kurdi napadli Islamský štát, chcú vyčistiť oblasť Kirkúku

30.09.2015 20:30
Pozemné aktivity oddielov péšmarga proti islamistom podporujú vzdušné nálety medzinárodnej koalície pod velením Spojených štátov.
Kurdi v IrakuKurdi vďaka sérii ofenzív rozšírili nárazníkovú zónu v okolí Kirkúku.Foto: archívne, SITA/AP

ARBÍL 30. septembra (WebNoviny.sk) - Kurdské ozbrojené sily zaútočili v stredu na pozície extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v severovýchodnej časti Iraku. Pokračujú tak v úsilí vytlačiť povstalcov z oblasti Kirkúku, hlavného mesta rovnomennej provincie a centra irackého ropného priemyslu, napísala agentúra Reuters.
 

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.



Posledná zo série ofenzív kurdských oddielov péšmarga sa začala v stredu v skorých ranných hodinách vo výšinách al-Gurra severne od Kirkúku smerom na baštu IS, mesto Hawídža, oznámili zdroje z prostredia kurdských jednotiek. 

Kurdské polovojenské oddiely péšmarga prevzali úplnú kontrolu nad Kirkúkom, ktorý sa nachádza na rozhraní medzi arabskou časťou Iraku a Kurdistanom, vlani v lete. 
 

Odporúčame:

Rusi môžu útočiť v Sýrii, parlament dal Putinovi zelenú

USA podnikli nálety na Islamský štát, zahynuli aj deti

Zeman v OSN: Terorizmus sa šíri ako rakovina, zlyhávame



Iracká armáda sa predtým stiahla zo svojich základní v Kirkúku a jeho okolí pred postupujúcimi povstalcami IS, ktorí za uplynulé roky obsadili vyše tretinu krajiny. Kurdi vďaka sérii ofenzív rozšírili nárazníkovú zónu v okolí Kirkúku. 

Podľa regionálnej bezpečnostnej rady vyčistili od IS za uplynulých šesť mesiacov vyše 530 štvorcových kilometrov. Pozemné aktivity oddielov péšmarga proti IS podporujú vzdušné nálety medzinárodnej koalície pod velením Spojených štátov. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/997657-kurdi-napadli-islamsky-stat-chcu-vycistit-oblast-kirkuku/