Kontroverzné vyjadrenie Jána Čarnogurského o odluke Cirkvi

05.02.2015 13:22

Ján Čarnogurský (odpovedal 11.02.2014)

carnogursky

1. Čo pre Vás znamená sekularizmus?
Riešenie spoločenských problémov na základe ideológie odvodzujúcej sa od svetských vecí s vylúčením náboženstva. Presnejšiu definíciu možno nájsť v niektorom zo slovníkov.

2. Aké je podľa Vás miesto cirkví a náboženských spoločností v demokratickom štáte a jeho politickom živote?
Sú strážcami morálky a existujú na základe želania občanov.

3. Ste za odluku cirkvi od štátu? Ak áno, aký typ odluky pri financovaní cirkví uprednostňujete (asignačný model, cirkevná daň)?
Áno, ak sa na tom dohodnú štát a všetky registrované cirkvi. Pri rozhodovaní netreba zabúdať ani na historickú skúsenosť, že niet historického príkladu v dejinách, kedy by sa zachovala morálka bez existencie cirkví. Bez zachovania morálky za zase nezachová spoločnosť, ani štát. O modeli financovania som sa nezamýšľal.

4. Podporili by ste revíziu platných vatikánskych zmlúv? Ste za ratifikáciu ostatných?
Nie. Podporil by som ratifikáciu zmluvy o výhrade svedomia, pretože rozširuje ľudské práva. Pokiaľ viem, text ostatných ešte nie je dohodnutý.

5. Súhlasili by ste s obmedzením povinnej náboženskej výchovy na štátnych školách v prospech etickej a občianskej výchovy?
Neviem o povinnej náboženskej výchove. Rodičia detí majú možnosť voliť medzi náboženstvom a etikou. Tento model považujem za vyhovujúci. Občianska výchova má inú náplň.

6. Súhlasíte s aktuálne platnou právnou úpravou ohľadom umelého prerušenia tehotenstva, alebo ste za jeho obmedzenie? Ak áno, do akej miery?
Nazdávam sa, že by bolo vhodné novelizovať zákon o umelom prerušení tehotenstva, vychádzať z medzinárodných skúseností a širokej spoločenskej diskusie.

7. Ste za uzákonenie registrovaného partnerstva osôb rovnakého pohlavia?
Nie.

8. Súhlasili by ste s uzákonením možnosti využitia eutanázie, v určitých predom jasne vymedzených prípadoch, napríklad v poslednom štádiu beznádejne smrteľnej choroby, ak pacient trpí veľkými bolesťami?
Nie.

9. Prezidenti majú zaužívané na začiatku roka pozývať na rozhovor predstaviteľov cirkví. Budete ako prezident pozývať aj predstaviteľa organizácie zastupujúcu občanov bez vierovyznania? Na Slovensku je to druhá najväčšia svetonázorová skupina občanov, hneď po rímokatolíkoch.
Nie spolu so zástupcami cirkví. Ak požiadajú o prijatie a budú mať väčší počet členov, áno.