Koniec pontifikátu pápeža Františka: Štyri alebo päť roky ?

21.05.2015 16:57

O dianí v konkláve, o svojom tušení, že súčasný pontifikát bude krátky, o rezignácii Benedikta XVI. a biskupskej synode hovoril pápež František pre mexickú televíziu Televisa. Z rozhovoru publikovanému pri príležitosti 2. výročia Františkovho zvolenia (13. marca) prinášame výňatky.

V miestnosti, kde sa pápež stretáva so svojimi najužšími spolupracovníkmi a kde na stene visí obraz Panny Márie z mexického Guadalupe, sa odohral rozhovor pre zámorskú televíznu stanicu Televisa. Pápež v ňom spomínal na svoju voľbu, hovoril o témach, ako je drogová problematika, fenomén migrácie, možnosť rezignácie pápeža alebo biskupská synoda o rodine.

Po zvolení som prežíval veľký pokoj

Do Ríma prišiel iba s malou batožinou, spomína pápež v konkláve v marci 2013. Ako ďalej uvádza, bol natoľko presvedčený, že sa vráti do Buenos Aires do Kvetnej nedele, že už napísal kázeň pre tento deň a do Ríma si vzal len tie najnutnejšie veci do konklávy. Nebol na zozname voliteľných kandidátov a na možnosť svojho zvolenia nepomyslel. “To hovorím úprimne, aby som sa vyhol najrôznejším príbehom,” hovorí František.

Podľa argentínskeho pápeža prvé hlasovanie nenaznačovalo, že by mal byť zvolený práve on. Zlom prišiel až 13. marca: “Pýtali sa ma na moje zdravie a podobné veci. A keď sme sa popoludní vrátili, koláč bol už v rúre. Počas dvoch hlasovaní bolo všetko hotové. Bolo to prekvapenie aj pre mňa. V prvom popoludňajšom hlasovaní, kedy som si uvedomil, že situácia môže byť nezvratná, sedel vedľa mňa kardinál Hummes. Keď počas prvého popoludňajšieho hlasovania – hlasovalo sa dvakrát – videl, čo sa deje, bol vedľa mňa a povedal mi, aby som sa nebál, lebo takto pôsobí Duch Svätý.”

V konkláve sa Jorge Bergoglio modlil a po samotnej voľbe vnímal veľký pokoj: “Po druhom hlasovaní, keď bolo dosiahnuté dvojtretinovej väčšiny, začali prítomní tlieskať (v tomto bode konkláve sa vždy tlieska). Hummes ma pobozkal a povedal mi, aby som nezabúdal na chudobných. Táto veta sa mi začala naháňať hlavou a viedla ma k voľbe mena. Počas voľby som sa modlil ruženec – modlievam sa tri ružence denne – a cítil som veľký pokoj. Ten istý, ako keď sa potom všetko už odohralo, a pre mňa to bolo znamenie, že Boh to chce. Pokoj. Od tej doby som ho nestratil. Je to ukryté vo vnútri, je to ako darček. Neviem, čo sa stalo potom. Vyzvali ma, aby som sa postavil. Spýtali sa ma, či súhlasím. Povedal som: Áno. Neviem, či som niečo prisahal, zabudol som to. Prežíval som vnútorný pokoj.”

Pápež tiež spomína na prvé chvíle, kedy sa objavil na balkóne Svätopeterskej baziliky: “Potom sme sa išli modliť do kaplnky sv. Pavla, zatiaľ čo kardinál Tauran ohlásil moje meno. Potom som vyšiel von a nevedel som, čo povedať. A všetkého ostatného ste boli svedkami sami. Hlboko som vnímal, že služobník cirkvi potrebuje požehnanie od Boha, ale aj od ľudí. Neodvažoval som sa ľudí poprosiť o požehnanie. Jednoducho som povedal: Modlite sa, aby mi Boh cez vás požehnal. Ale bolo to spontánne, aj moja prosba za Benedikta ”

Môj pontifikát bude zrejme krátky

Už v auguste minulého roka pápež počas svojej cesty z Južnej Kórey uviedol, že jeho pontifikát bude krátky. K téme sa opäť vracia aj v rozhovore pre mexickú televíziu: “Mám pocit, že môj pontifikát bude krátky: štyri alebo päť rokov. Neviem, dokonca možno dva alebo tri. Dva už uplynuli. (…) Cítim, že ma tu Pán poslal na krátky čas, nič viac… Ale je to pocit. Vždy nechávam otvorené možnosti, “hovorí František.

Benedikt XVI. Je Boží muž

František tiež hovorí o rezignácii Benedikta XVI., Ktorý podľa neho otvoril v cirkvi cestu inštitúcii emeritného pápeža. Podobne sa v 20. storočí zaviedla inštitúcia emeritný biskup. V tejto súvislosti odpovedá František na otázku redaktorky, či by pre pápeža zaviedol povinnosť rezignovať v 80 rokoch: “Nepáči sa mi myšlienka obmedzenia veku. Verím, že pápežstvo je niečím ako poslednou inštanciou. Je to zvláštna milosť… Povedať, že niekto je v službe do 80 rokov, vytvára pocit, že sa pontifikát chýli ku koncu, a to by nebolo dobré. Nepodporil by som myšlienku obmedzenia veku, avšak zdieľam to, čo urobil Benedikt. Videl som ho neskôr na konzistóriu. Bol šťastný, spokojný a rešpektovaný všetkými. Navštívil som ho. Čas od času s ním rozprávam po telefóne. Ako som hovoril, je to ako keď máte v dome múdreho dedka. Človek tu môže hľadať radu. On je verný až na smrť. Neviem, či si spomínate na to, keď 28. februára v Klementinskej sále povedal, že je medzi vami môj nástupca a ja mu sľubujem loajálnosť, vernosť a poslušnosť. A urobil tak. Je to Boží muž. ”

Synoda o rodine

Pápež František v rozhovore tiež uvádza dôvody, ktoré ho viedli k stanoveniu témy biskupskej synody. Rodina podľa neho zakúša v spoločnosti naozajstné ťažkosti, predovšetkým medzi mladými. Na otázku novinárky o Eucharistii pre rozvedené a znovuzosobášené manželstvá a ľuďoch s homosexuálnou orientáciou pápež odpovedá, že v takto komplexných a citlivých témach panujú vzhľadom k synode neprimerané očakávania. František sa tiež zamýšľa nad krízou rodiny a vypočítava niektoré špecifické problémy, ktorými by sme sa mali zaoberať: prípravou na manželstvo, pary, ktoré spolu žijú bez svadby, sprevádzanie novomanželov, podporou pre tých, komu sa rozpadlo manželstvo. Dôležitosť porozumenia sviatosti manželstva má podľa Františka chrániť veriacich pred chápaním svadby ako obyčajnej spoločenskej udalosti.

Neodvracať sa od núdznych

Ako syn utečencov sa pápež cíti byť spontánne vedený k tomu, aby podporil obete obchodovania s ľuďmi a tých, ktorí trpia nespravodlivosťou v spoločnosti. Podľa Františka neleží zodpovednosť iba na vládach krajín. Každý sa musí naučiť neodvracať sa od zla vo svete.

Bývanie v Dome svätej Marty

Na otázku, či je spokojný s bývaním v Dome sv. Marty namiesto pápežského bytu, rímsky biskup odpovedá: “Je to jednoducho preto, že sú tu ľudia. Nevydržal by som byť sám. Nie je to preto, že by bol pôvodný pápežský byt luxusný, ako hovoria niektorí. Nie, nie je luxusný. Je veľký. Ale tú samotu by som nezniesol. Keď prídem sem, jem v jedálni, kde sú všetci, slúžim sv. omšu, na ktorú prídu štyri dni v týždni ľudia zvonku, z farností. To mi dá trochu duchovnej voľnosti. Veľmi sa mi to páči.”

Zdroj: Tlačová agentúra ČBK