Koalícia sa pri náletoch v Jemene pomýlila, zasiahli svadbu

29.09.2015 01:11
Nálety saudskoarabskej koalície zasiahli svadobnú oslavu v dedine Vahídža. Podľa tamojších úradov sa však v dedine ani v jej okolí nenachádzajú žiadne vojenské pozície povstalcov.
jemenFoto: ilustračné, SITA/AP

SANÁ 28. septembra (WebNoviny.sk) - Najmenej 76 ľudí zahynulo v pondelok pri náletoch saudskoarabskej koalície na juhozápade Jemenu, ktoré zasiahli svadobnú oslavu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie jemenského ministerstva zdravotníctva.

Nálety zasiahli svadobnú oslavu v dedine Vahídža neďaleko juhozápadného strategického prístavu Mucha pri Červenom mori. Okrem 76 obetí sa pri nich zranilo minimálne 55 ďalších ľudí, uviedol hovorca jemenského ministerstva zdravotníctva.
 

Odporúčame:

Mešita v Jemene bola terčom útoku, zahynuli desiatky ľudí



Predstaviteľ jemenskej vlády, ktorého citovala agentúra AP, vyhlásil, že k náletom došlo "omylom". Medzi obeťami je podľa tamojších obyvateľov aj mnoho žien a detí. Ďalšie detaily doposiaľ nie sú známe. Podľa tamojších úradov sa však v dedine ani v jej okolí nenachádzajú žiadne vojenské pozície húsíov.

V jemenskom konflikte bojujú proti sebe na jednej strane šiitskí povstalci, známi ako húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Podľa OSN zahynulo v konflikte už vyše 2100 civilistov. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/996957-koalicia-sa-pri-naletoch-v-jemene-pomylila-zasiahli-svadbu/