Kňaz odsúdený za sexuálne obťažovanie pôsobí v hospici

27.05.2015 12:51
Duchovného odsúdil Okresný súd v Nitre na tri roky odňatia slobody podmienečne za sexuálne obťažovanie maloletej školáčky.
Odsúdený kňaz zneužíval v roku 2012 maloletú školáčku. Foto: ilustračné, Shutterstock

NITRA 2. marca (WEBNOVINY) – Za sexuálne obťažovanie právoplatne odsúdený kňaz Pavol Kobida pôsobí od 1. marca v nitrianskom hospici. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Biskupského úradu v Nitre Miroslav Lyko.

"Toto zaradenie mu určil biskup tam, v prvom rade preto, že to neprotirečí rozsudku," vyjadril sa Lyko. Biskup postúpil prípad rímskej kongregácii, ta rozhodne o ďalšom kňazovom osude. "Rozhodovanie o pastoračnej činnosti tohto kňaza nám už neprináleží," tvrdí Lyko.

Kobidu odsúdil Okresný súd v Nitre na tri roky odňatia slobody podmienečne. Právoplatnosť získal rozsudok 28. januára, potom, čo sa obžalovaný odmietol odvolať.

Súčasťou rozsudku je zákaz vykonávať pastoračnú a pedagogickú činnosť voči maloletým osobám a probačný dohľad. Zároveň sa kňaz musí podrobiť sexuologickej liečbe, informoval hovorca Okresného súdu v Nitre Mário Pivarči. Duchovný sexuálne zneužíval maloletú školáčku v roku 2012. Náklonnosť jej prejavoval osobne, telefonicky, aj formou SMS.