Klienti nebankoviek vyzvali Majského, aby im vrátil peniaze

20.05.2015 19:46
majsky Jozef Majský Foto: archívne - SITA/Michal Burza

PEZINOK 5. mája (WEBNOVINY) - Priamu konfrontáciu s podvedenými klientmi nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia v pondelok na chodbe súdu v Pezinku zažil bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský. Ten je obžalovaný spolu s Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom v následnej kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek po nejasnom prevode na nových majiteľov.


Poškodeným sa vráti mizivé percento

Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka. Jedna z vkladateliek sa v pondelok sťažovala Jozefovi Majskému, že má na neho ťažké srdce. Pripomenula mu známu telefonickú nahrávku medzi bývalým šéfom BMG Vladimírom Frunim a mužom, ktorého Fruni oslovuje Jožko. (Jozef Majský v minulosti nahrávku spochybnil).

"Tam bolo, že vám to predal alebo tak nejako a vy ste hovorili, že čo máš čo podpisovať, veď ty nič nemáš," tlmočila v pondelok vkladateľka do BMG Jozefovi Majskému to, čo videla v televízii. Iný vkladateľ priamo vyzval Jozefa Majského, aby vrátil ľuďom peniaze, ktoré boli podľa jeho slov vybrané z banky. "Ja? Ja som vyberal?" odpovedal prekvapene Jozef Majský.

Z nebankoviek BMG a Horizont môžu podľa vyjadrenia zástupcu Združenia poškodených občanov nebankovými subjektmi (ZPO) Štefana Šipoša očakávať vkladatelia len mizivé percento uznaných pohľadávok z vložených peňazí. V prípade Horizont Slovakia je to približne 4,5 percenta. V tomto prípade správca konkurznej podstaty podľa Šipoša už prikročil k vyplácaniu klientov, správca konkurzu uznal asi 40 až 45 tisíc pohľadávok bývalých klientov nebankovky.


Výzva pre stranu Smer-SD
 

spravodlivost sud Foto: wordpress.com

V BMG Invest bude ešte menší podiel z pôvodných uznaných vkladov. Podľa Šipoša by vyplácaná suma mohla dosiahnuť asi jedno percento z uznaných vkladov. Správca podľa Šipošovych slov uznal pohľadávky asi 102 tisíc vkladateľov do BMG Invest.

"ZPO stále pracuje aj na možnosti čiastočného odškodnenia klientov nebankových spoločností štátom. Opäť sa pokúšame cez poslancov predložiť do národnej rady zákon, ktorý by to umožnil. Znova vyzveme stranu Smer-SD na rokovanie o ňom, lebo nemala problém podporiť ho v minulosti, keď už bol na pôde parlamentu šesťkrát predkladaný," povedal Šipoš.

V tejto starej kauze, ktorú v pondelok pojednáva Špecializovaný trestný súd, figurujú traja obžalovaní: bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský, z ktorého sa časom stal dôchodca, Dávid Brtva, ktorý si medzičasom odkrútil trest za menší skutok kauzy, a Patrik Pachinger. Trojicu prokurátor žaluje za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod.

Podľa obžaloby spôsobili spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia škodu vyše 26,5 milióna eur. Podľa prokuratúry údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností.


Svedkovia sa nedostavili

V pondelok na súde čítajú listinné dôkazy, nedostavili sa dvaja predvolaní svedkovia. Prípad museli často odročovať Naposledy sa pojednávalo začiatkom novembra 2012, keď sa uskutočnilo dlho pripravované svedecké vypočúvanie bývalého riaditeľa TV NOVA Vladimíra Železného, ale ten cez telemost z budovy štátneho zastupiteľstva žiadne nové informácie k prípadu nebankoviek nepovedal.

Špeciálny súd trojicu neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef Majský vtedy dostal 12 rokov, Dávid Brtva 11 rokov a Patrik Pachinger 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho v októbri 2007 zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. Dôvodmi, pre ktoré dovtedy nemohol pojednávať, boli ochorenia Dávida Brtvu, neprítomnosť Patrika Pachingera, ktorému rodila manželka, vypovedanie plnej moci jeho advokáta či stomatochirurgický zákrok obhajcu Jozefa Majského Proces sa znova rozbehol 17. januára 2010. 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/818586-klienti-nebankoviek-vyzvali-majskeho-aby-im-vratil-peniaze/