KĽDR je pripravená viesť vojnu s USA, vyhlásil vodca Kim

10.10.2015 20:14

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un v prejave na oslavách 70. výročia založenia vládnucej strany nespomenul priamo jadrový program svojej krajiny, čo bolo zmierlivé gesto voči Číne.
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu Kim Čong-una sprevádzal na oslavách vysokopostavený predstaviteľ čínskej komunistickej strany Liou Jün-šan, s ktorým sa v priebehu prehliadky rozprával a občas aj zasmial.. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

PCHJONGJANG 10. októbra (WebNoviny.sk) - Izolovaná Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. V prejave vyhlásil, že jeho krajina je pripravená bojovať v každom druhu vojny, akú Spojené štáty začnú.
 

Odporúčame:

Obrazom: Severná Kórea oslavovala, ukázala vojenskú silu



Tisíce vojakov v metropole Pchjongjang stáli v pozore pod modrou jesennou oblohou na hlavnom Námestí Kim Ir-sena, pomenovanom po starom otcovi Kim Čong-una a zakladateľovi štátu, keď mladý vodca opretý o pult prednášal prejav. Pôsobil pritom uvoľnene a sebavedomo, napísala tlačová agentúra Reuters.

Obrazom: Vojenská prehliadka v Pchjongjangu

 

Vodcu sprevádzal na oslavách vysokopostavený predstaviteľ čínskej komunistickej strany Liou Jün-šan, s ktorým sa v priebehu prehliadky rozprával a občas aj zasmial. Kim Čong-una obklopovali takisto vplyvní predstavitelia severokórejskej vládnucej strany a armády.

"Revolučná výzbroj našej strany znamená, že sme pripravení bojovať v akokoľvek druhu vojny, akú začnú imperialisti Spojených štátov," vyhlásil tridsiatnik Kim Čong-un v prejave, ktorý bol dôraznejší než jeho doterajšie verejné vyjadrenia. Kim Čong-un takisto vyzdvihol činy predchádzajúcich vodcov a vládnucej strany.




Vrcholom prehliadky bola skupina balistických striel

Vodca stalinistickej krajiny nespomenul priamo jadrový program KĽDR (Kórejskej ľudovodemokratickej republiky), čo bolo zmierlivé gesto voči Číne. Tá bola totiž hostiteľom v súčasnosti zastavených "šesťstranných rokovaní," na ktorých sa zúčastňovali aj USA a ktoré ponúkali Pchjongjangu ekonomické stimuly výmenou za ukončenie jeho jadrových plánov.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej armády v stredu 7. októbra uviedol, že podľa presvedčenia Washingtonu Severná Kórea má zariadenie na odpálenie jadrovej zbrane na americkú pôdu a je tiež schopná brániť sa proti takýmto útokom.

Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované.
 

Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu Na Námestí Kima Ir-sena boli tisícky ľudí. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP



Začiatok prehliadky museli odložiť

Chudobná KĽDR a bohatá demokratická Južná Kórea sú technicky vo vojne, pretože ozbrojený konflikt medzi nimi v rokoch 1950-53 sa skončil prímerím, nie mierovou zmluvou. Na Severnú Kóreu sú uvalené sankcie OSN a USA za jej jadrový a raketový program. Severná Kórea sa často vyhráža, že "v mori plameňov" zničí Južnú Kóreu a aj jej veľkého spojenca, Spojené štáty.

Kim Čong-un, ktorý sa dostal k moci v roku 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila, dostal list od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten ho v liste ubezpečoval, že Čína pokladá vzťah so Severnou Kóreou za životne dôležitý a želá si jeho ďalšie prehlbovanie.

Svetové agentúry v sobotu už skôr informovali, že začiatok vojenskej prehliadky bol odložený z rána na popoludnie, zrejme pre silný dážď. Na Námestie Kim Ir-sena v Pchjongjangu pritom stále prúdili davy ľudí s umelými kvetmi v rukách. Cestu k námestiu lemovali kolóny vojenských áut a techniky, ktoré boli vtedy ešte zahalené plachtami, aby boli chránené pred poveternostnými vplyvmi.

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1001072-kldr-je-pripravena-viest-vojnu-s-usa-vyhlasil-vodca-kim/