Internetovú petíciu proti vlakom zadarmo podporilo 22.000 ľudí

10.11.2014 22:11

Petíciu proti cestovaniu vlakom zadarmo, ktoré by vláda SR mala odštartovať o týždeň, podporilo v uplynulých dňoch na internete približne 22.000 ľudí.

Ilustračné foto.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Petíciu proti cestovaniu vlakom zadarmo, ktoré by vláda SR mala odštartovať o týždeň, podporilo v uplynulých dňoch na internete približne 22.000 ľudí. Uviedol to dnes pred železničnou Hlavnou stanicou v Bratislave Tomáš Smutný, predseda občianskeho združenia Nová Generácia, ktoré je organizátorom petície.

"Po minulotýždňovej obrovskej podpore na internete sme sa rozhodli odštartovať aj písomnú petíciu. Na internete sme za menej ako týždeň zozbierali 22.000 podpisov. Účasť na našej infokampani potvrdilo taktiež viac ako 4500 ľudí. To znamená, že očakávame vo všetkých mestách na Slovensku obrovskú podporu," spresnil.

Vlaky zadarmo sú podľa Smutného nezodpovedné opatrenie, ale aj symbol populizmu súčasnej vlády. "Chceli by sme preto nastaviť súčasnej vládnej strane zrkadlo a tiež ukázať, že mladí ľudia sa nenechajú kúpiť 50-ročnými vlakmi," zdôraznil.



"Myslíme si, že všetci mladí ľudia vedia, že vlaky, o ktorých hovorí pán Robert Fico, že sú zadarmo, v skutočnosti nie sú zadarmo. Tie vlaky zaplatia ich rodičia zo svojich daní a taktiež študenti z odvodov z dohôd a z každej študentskej výplaty," dodal.

"Ide o politickú aktivitu bývalej mládežníckej organizácie SDKÚ-DS, pravdepodobne pred komunálnymi voľbami. Každý má právo na vyjadrenie svojho názoru a rozumieme, že táto téma sa zdá mladým politikom atraktívna," reagoval pre TASR na Smutného vyjadrenia Martin Kóňa, hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

K dnešnému dňu si podľa Kóňu preukazy oprávňujúce na bezplatné cestovanie vlakom vybavilo približne 85.000 ľudí, pričom denne pribúda ďalších asi 10.000 osôb. "Študenti a dôchodcovia nemusia mať obavy, bezplatné cestovanie vlakov touto aktivitou mladých politických aktivistov určite ohrozené nie je," doplnil Kóňa.

Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov sa na Slovensku spustí 17. novembra. Bude sa týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Lístky s nulovou cenou sú určené pre miesta v druhej triede.