Holanďanka v Katare oznámila znásilnenie, neminul ju trest

14.06.2016 12:27
Žena bola podmienečne odsúdená za mimomanželský sex a dostala aj pokutu. Krajinu musí opustiť.
znásilnenie Foto: ilustračné, Shutterstock

Amsterdam 13. júna (WebNoviny.sk) - Dvadsaťdvaročnú holandskú turistku, ktorá v Katare oznámila, že bola znásilnená, uznal tamojší súd za vinnú z mimomanželského pohlavného styku.

Uložil jej ročný podmienečný trest odňatia slobody a tiež finančnú pokutu dosahujúcu v prepočte 750 eur. Súčasne jej nariadil, aby opustila krajinu, oznámilo v pondelok v holandské ministerstvo zahraničných vecí v Haagu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


Odsúdeného muža zbičujú

Žena uviedla, že ju niekto nadrogoval, pravdepodobne jej zamiešal niečo do nápoja v bare, keď tancovala, a že sa prebrala v cudzom byte a v roztrhanom oblečení. Vo vysielaní holandskej televízie to počas víkendu povedal jej právny zástupca Brian Lokollo.

Keď nahlásila polícii svoje znásilnenie, zatkli ju. Mimomanželský sex je totiž v konzervatívnom moslimskom Katare zakázaný.

Polícia zatkla aj muža, ktorý údajne Holanďanku znásilnil. Ten obvinenie popiera a tvrdí, že žena so sexom súhlasila. Podľa holandských médií ho katarský súd odsúdil za mimomanželský styk na 140 rán bičom. Ďalších 40 rán má dostať za požívanie alkoholu, informovala BBC.


Ženu väznili od marca

Holanďanka bola od marca vo väzení, až po pondelkovom vynesení rozsudku ju odovzdali pracovníkom holandskej ambasády. Jej prípad sa dostal do médií počas víkendu, keď sa ho rozhodla zverejniť jej rodina.

Katarský trestný zákonník stanovuje, že ktokoľvek má bez vynútenia sexuálny styk so ženou vo veku nad 16 rokov, bude potrestaný väzením v dĺžke do siedmich rokov. Rovnaký trest dostane aj žena za to, že so stykom súhlasila. BBC pripomína, že v roku 2022 sa v Katare majú konať majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré prilákajú mnoho turistov nepoznajúcich katarské zákony.

V roku 2013 odsúdili v Spojených arabských emirátoch Nórku, ktorá oznámila znásilnenie, za mimomanželský sex a požívanie alkoholu na 16 mesiacov väzenia. Neskôr dostala milosť a umožnili jej vrátiť sa do vlasti.                 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1075146-holandanka-v-katare-oznamila-znasilnenie-neminul-ju-trest/