Papež František vyzýva k modlitbám za Ukrajinu

12.02.2015 19:57

 

V stredu sa v Minsku začali mierové rokovania o kríze na Ukrajine. Pápež František opakovane vyzýva k modlitbám za mier v tejto krajine. O niekoľko dní sa osobne stretne s ukrajinskými biskupmi.


Svätá stolica pozorne sleduje krízu na Ukrajine, uviedol vo vyhlásení hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. „Zoči-voči eskalácii konfliktu, ktorý si vyžiadal mnoho nevinných obetí, Svätý Otec František pri viacerých príležitostiach nanovo apeloval v prospech pokoja,“ povedal hovorca Lombardi.

„Modlime sa predovšetkým za obete, medzi ktorými sú mnohí civilisti, a za ich rodiny a prosme Pána, aby čím skôr zastavil toto hrozné bratovražedné násilie,“ povedal František počas minulotýždňovej generálnej audiencie. Zároveň poukázal na to, že obe strany ozbrojeného konfliktu sa hlásia ku kresťanstvu. „Vy všetci máte ten istý krst! Bojujete medzi sebou ako kresťania. Myslíte na to, na tento škandál,“ dodal pápež.

Podľa hovorcu Lombardiho František neustále apeluje na obnovu rokovaní, ktoré sú „jediným možným spôsobom, ako sa vymaniť z logiky stupňovania obvinení a reakcií“.

K modlitbe za Ukrajinu vyzval aj poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek. „Spoločne prednášajme Bohu modlitby a pôst, aby odvrátil hroziaci vojnový konflikt,“ uviedol europoslanec Škripek, ktorý pri tejto príležitosti zriadil facebookovú udalosť Modlitby za mier na Ukrajine.

Už na budúci týždeň do Vatikánu zavítajú všetci ukrajinskí biskupi, ktorí sa zúčastnia tradičnej návštevy ad limina apostolorum.

Imrich Gazda