Dianie na Ukrajine: Cena za plyn, komunálne voľby a koaličná zmluva

19.10.2014 11:19

Kyjev zrejme bude pri platbách za dodávky ruského plynu potrebovať finančnú pomoc zo zahraničia.

Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko
Kyjev 18. októbra (TASR) - Kyjev a Moskva dosiahli predbežnú dohodu o cene za zemný plyn, ktorý bude Rusko dodávať Ukrajine túto zimu, informoval dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý súčasne vyhlásil, že Kyjev zrejme bude pri platbách za dodávky potrebovať finančnú pomoc zo zahraničia.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od polovice júna Ukrajine plyn nedodáva, pričom dodávky zastavila po tom, ako sa s Kyjevom nedohodla na splatení dlhu za predchádzajúce dodávky ani na nových cenách. Dlh za dodaný plyn dosiahol podľa Gazpromu 5,3 miliardy dolárov (4,15 miliardy eur). Ukrajina ale tvrdí, že Gazprom jej stanovil príliš vysokú cenu, s ktorou nemôže súhlasiť.

Porošenko však dnes v interview pre ukrajinské televízie uviedol, že ukrajinskí a ruskí predstavitelia sa v piatok v Miláne dohodli na cene za plyn. "Až do 31. marca (2015) budeme platiť 385 dolárov" za 1000 m3, informoval.

Porošenko dodal, že štátna spoločnosť Naftohaz nemá dostatok finančných prostriedkov, aby platila za dodávky plynu z Ruska, a to čiastočne aj kvôli dlhom, ktoré vytvorili spotrebitelia v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti na jar vyhlásili samozvané ľudové republiky a odmietajú sa podriadiť Kyjevu.

"Musíme vyriešiť problém, ako vykryť deficit finančných prostriedkov v Naftohaze za dodávky plynu," zdôraznil Porošenko a dodal, že existuje "viacero rôznych možností, vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF)". Dodal, že misia MMF pricestuje na Ukrajinu v polovici novembra na rokovania o pôžičke pre Ukrajinu.

Porošenko pripomenul, že ďalšie kolo rokovaní Ukrajiny, Ruska a EÚ o dodávkach ruského plynu sa uskutoční v utorok v Bruseli. Podľa UNIAN, citujúcej Porošenka, do tohto termínu by experti mali pripraviť na podpis protokol týkajúci sa dodávok zemného plynu na Ukrajinu.

Zmena termínu komunálnych volieb na Donbase

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pripustil zmenu termínu volieb do miestnych samospráv v Doneckej a Luhanskej oblasti, ak to bude potrebné. Informovala o tom agentúra UNIAN.

"My netrváme na 7. decembri, môže to byť hocijaký (iný) dátum. Sme pripravení urobiť potrebné zmeny, ale kľúčová pozícia spočíva v tom, ako sa uvádza v (minskom) memorande, že voľby sa uskutočnia v súlade s ukrajinskými zákonmi," zdôraznil Porošenko v interview, ktoré poskytol ukrajinským televíznym spoločnostiam a ktoré bolo odvysielané v sobotu.

V sobotu nadobudol aj platnosť zákon o osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorý Porošenko podpísal 16. októbra.

Podľa zákon ukrajinská vláda a ďalšie výkonné orgány budú môcť podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne samosprávy budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní miestnych zástupcov rezortu spravodlivosti.

Podľa dokumentu bude mať ruština a ďalšie jazyky rovnocenné postavenie ako ukrajinčina. Štát bude musieť garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky vo verejnom i súkromnom styku.

Zákon tiež stanovuje usporiadanie predčasných komunálnych volieb na 7. decembra.

Proruskí separatisti obsah zákona odmietajú, požadujú nezávislosť od Kyjeva a avizovali, že 2. novembra zorganizujú voľby do svojich zastupiteľstiev.

Nová koaličná zmluva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poveril vedenie svojho politického bloku prípravou návrhu koaličnej zmluvy, aj keď voľby do ukrajinského parlamentu sa uskutočnia až na budúci víkend.

V interview pre ukrajinské televízie Porošenko v sobotu spresnil, že chce, aby v návrhu koaličnej zmluvy boli jasne stanovené princípy a kritériá. Uviedol, že nová vláda nevznikne na základe kvót, ktoré v nej pripadnú tej-ktorej strane, ale na základe prihlásenia sa k princípom, ako je európska integrácia, stratégia reforiem, zmeny v justícii, boj s korupciou, vytvorenia priaznivého podnikateľského prostredia. "Bez toho Ukrajina neprežije," zdôraznil.

Podľa jeho názoru sa konzultácie o vytvorení koalície sa môžu začať už teraz. "My sme otvorení takej spolupráci s demokratickými silami," uviedol.

Ukrajinský prezident okrem toho vyjadril presvedčenie, že parlamentné voľby budú čestné a transparentné. Poznamenal, že jeho koalícia by v nich mala získať 300 kresiel.

Uviedol, že nový parlament a bude zaoberať vážnymi úlohami, napríklad implementáciou asociačnej zmluvy s EÚ, zmenami v memorande o spolupráci Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom, ako aj harmonogramom zavádzania bezvízového režimu s EÚ a podobne.

Prieskumy verejnej mienky na Ukrajine naznačujú, že veľkú šancu vyhrať parlamentné voľby má blok podporujúci Porošenka.

Podľa prieskumu inštitútu GfK by proprezidentský blok volilo 29,9 percenta voličov. Na druhom mieste by so ziskom 8,7 percenta hlasov skončil blok expremiérky Julije Tymošenkovej. Radikálna strana vedená Olehom Ľaškom by získala 7,6 percent hlasov a skončila by na treťom mieste.

Do parlamentu by sa podľa prieskumu malo dostať celkovo päť strán - okrem už spomínaných troch aj Ľudový front úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý je Porošenkovým spojencom, a Občianska pozícia exministra obrany Anatolija Hrycenka. Tieto strany by volilo 7,0 a 7,3 percenta voličov.

Janukovyč na pondelok do Rostova zvolal tlačovú konferenciu

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má v úmysle usporiadať v pondelok 20. októbra v ruskom Rostove na Done ďalšiu tlačovú konferenciu. S odvolaním sa na ruský spravodajskú webovú stránku www.moscow-post.com o tom dnes informovala agentúra UNIAN.

Informácia o Janukovyčových zámeroch unikla na verejnosť od ľudí pohybujúcich sa v jeho okolí.
Podľa informácií www.moscow-post.com má Janukovyč v úmysle vyzvať voličov z juhovýchodu Ukrajiny, ktorí svojho času volili jeho niekdajšiu Stranu regiónov, aby na budúcu nedeľu vo voľbách odovzdali hlasy opozícii.

Proti Janukovyčovi i ďalším vysokopostaveným predstaviteľom jeho vlády sa na Ukrajine začalo vyšetrovanie pre podozrenie zo zodpovednosti za masové zabíjanie ľudí počas protivládnych demonštrácií, ktoré vypukli v Kyjeve pred rokom, keď vtedajší vládny kabinet pozastavil prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ. Po Janukovyčovi je vyhlásené medzinárodné pátranie.

Ukrajinský exprezident po svojom zosadení ušiel do Ruska, kde sa skrýva. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko začiatkom októbra vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin Janukovyčovi a jeho rodine výnosom udelil ruské občianstvo.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov túto správu odmietol komentovať a spresnil, že nemá informáciu o udelení ruského štátneho občianstva trojici bývalých ukrajinských politikov - okrem Janukovyča sa mal výnos týkať aj expremiéra Mykolu Azarova a bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonku a ich rodín. Agentúra TASS uviedla, že Peskov "taký výnos nevidel".

Peskov pripomenul Putinov výnos, na základe ktorého je Janukovyč pod ochranou ruského štátu. Uviedol, že nevie, aký štatút majú spomínané osoby teraz. "Jednoducho, nepoznám detaily," vyhlásil Putinov hovorca.