Britská banka zablokovala účty televízie Russia Today

17.10.2016 17:35
Agentúra RIA Novosti informovala, že britská banka neuviedla dôvod, pre ktorý pristúpila k zablokovaniu účtov Russia Today v Británii.
Russia Today Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

LONDÝN/MOSKVA 17. októbra (WebNoviny.sk) - Britská banka National Westminster Bank odmietla ďalej viesť účty ruskej štátnej televíznej spoločnosti Russia Today. Ako informovala spravodajská spoločnosť BBC, šéfredaktorka televízie Margarita Simoňjanová vo svojom tweete napísala: "Zablokovali nám naše účty v Británii. Všetky naše účty. Proti (tomuto) rozhodnutiu sa nedá odvolať. Nech žije sloboda slova".

Agentúra RIA Novosti informovala, že britská banka neuviedla dôvod, pre ktorý pristúpila k zablokovaniu účtov RT v Británii. V liste, ktorý banka National Westminster Bank zaslala RT, sa uvádza, že nedávno analyzovala bankové operácie RT a na základe toho sa rozhodla, že RT ďalej nebude poskytovať svoje služby.

"Musíte si vybrať iný spôsob na vykonávanie bankových operácií, nie cez spoločnosť, ktorá je členom skupiny Royal Bank of Scotland," píše sa v liste. Banka vedeniu RT súčasne oznámila aj zablokovanie bankových kariet. Účty RT v National Westminster Bank budú definitívne zablokované v decembri. Na zostávajúce finančné prostriedky banka vystaví RT šek.

Britský úrad pre vysielanie a transmisiu (OFCOM) predtým v niekoľkých programoch vysielaných ruskou televíziou RT zaznamenal prípady porušenia britského vysielacieho kódexu. Stalo sa tak v prípade šou The Truthseeker a v dokumentárnom filme o ukrajinských utečencoch.

Pokiaľ ide o dokument z Donbasu, RT v ňom podľa OFCOM nedodržala princíp nezávislosti žurnalistiky. Programu The Truthseeker vytkol OFCOM chyby v relácii RT o nezávislom vyšetrovaní, z ktorého vyplynulo, že britská rozhlasová stanica BBC v reportáži o chemickom útoku v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a v rozhovore so sýrskym lekárom zamenila aj slovo "napalm" termínom "chemická zbraň". Podľa OFCOM však RT zveličila význam svojho vyšetrovania a zavádzala tým svojich divákov.

Televízia Russia Today vznikla v roku 2005. Jej 24-hodinové vysielanie v angličtine sa začalo 10. decembra 2005.                 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1110731-britska-banka-zablokovala-ucty-televizie-russia-today/