Brazília: Kňaz odsúdený za zabránenie potratu. „Je cťou byť odsúdeným za vernosť Kristovi.“

11.11.2016 14:18

 



Brasilia, 7.11.2016 (kath.net/LSN/jg) 019 826 – Brazílsky kňaz bol najvyšším odvolacím súdom krajiny odsúdený na zaplatenie odškodného vo výške 60 000 brazílskych reálov (asi 16 600 eur).

Luiz Carlos Lodi da Cruz v roku 2005 dosiahol súdne rozhodnutie, ktoré bránilo potratu dieťaťa s postihnutím.


Tento postup klasifikoval teraz najvyšší súd ako „bezohľadný“ voči rodičom. Vyhlásil, že kňaz spôsobil rodičom nemateriálnu škodu, pretože ich prinútil prekonávať náročný pôrod. Zneužil možnosti zákona, aby získal štátnu podporu pre svoje špeciálne záujmy vzhľadom na potrat. Tým porušil práva tehotnej ženy a jej manžela a spôsobil im nezmyselné utrpenie, ako sa uvádza v rozsudku.

Potrat dieťaťa spočiatku povolili, pretože trpelo zvláštnou poruchou, ktorá spôsobila, že zomrelo niekoľko hodín po pôrode. Lodi da Cruz, ktorý je aj predsedom „Pro Life Anapolis“, jednej z najznámejších brazílskych organizácií na ochranu života, zobral rozsudok na vedomie a vyhlásil:
„Nič neľutujem a ďakujem Bohu za jeho úspešné opatrenie, ktoré dieťa zachránilo pred potratom. Je cťou byť odsúdeným za vernosť Kristovi.“

Lodi da Cruz argumentoval, že život človeka nemá svoju dôstojnosť na základe svojej kvality alebo dĺžky, ale je vzácny sám osebe. A sudca tento argument prijal, ako spomínal. Rodičia po pôrode kňaza zažalovali, no obe inštancie ich odmietli. Preto podali prípad na najvyšší súd, ktorý teraz rozhodol v ich prospech.