Asia Bibiová sa odvolá proti rozsudku smrti na najvyššom súde

23.10.2014 22:10

Islamabad, 23. októbra (TK KBS) Právnik Asie Bibiovej potvrdil, že pakistanská kresťanka, ktorú odsúdili na smrť na základe obvinenia z bohorúhania, sa odvolá na pakistanskom najvyššom súde.

“Máme veľmi silný prípad,” povedal Naeem Shakir pre CNN. Vyjadril presvedčenie, že najvyšší súd by mohol zmeniť minulotýždňové rozhodnutie odvolacieho súdu, ktoré potvrdilo rozsudok smrti pre Bibiovú.

Shakir poznamenal, že žalobcovia nemajú nijaké závažné dôkazy; prípad celkom závisí na svedectve susediek, s ktorými sa mladá kresťanka Bibiová pohádala. Rozhodnutie odvolacieho súdu označila medzinárodná organizácia Human Rights Watch za “hanbu pakistanského súdnictva”.

Haroon Barkat Masih, vedúci nadácie, ktorá bráni pakistanských kresťanov pred obvineniami z bohorúhania povedal, že nátlak militantných moslimov spôsobuje veľké ťažkosti pre dosiahnutie spravodlivosti v tomto prípade. Priveľa skrytých záujmov a priveľa nátlaku nakoniec zakrývajú pravdu o veciach,” povedal pre agentúru Fides.

I keď je Masih len málo optimistický vzhľadom na možnosť úspechu na najvyššom súde, zdôraznil, že pakistanský prezident by mohol Asiu Bibiovú napokon omilostiť. Povedal, že “medzinárodný tlak a mobilizácia môžu byť v tomto ohľade užitočné.”

Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk) https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20141023019