Aj Švédsko má svojho Fritzla. Za únos ženy ide lekár na roky do basy

27.02.2016 18:37
Aj Švédsko má svojho Fritzla. Za únos ženy ide lekár na roky do basy
V tomto dome švédsky lekár Martin Trenneborg držal ženu týždeň v zajatí. Foto: TASR/AP

 

Utrpenie ženy vo veku okolo 30 rokov sa začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju omámil jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom.
23. 02 2016 21:22 | ŠTOKHOLM/TASR

Súd v hlavnom meste Švédska poslal v utorok (23. 2.) na desať rokov do väzenia lekára, ktorý uniesol istú ženu a zadržiaval ju takmer týždeň vo zvukotesnom bunkri.

Okresný súd v Štokholme uznal 38-ročného Martina Trenneborga za vinného z dôkladne naplánovaného únosu a vystavenia obete vážnemu riziku v podobe jej omámenia upokojujúcimi prostriedkami a zatvorenia v bunkri, ktorý vybudoval v kôlni pri svojom dome. Pre nedostatok dôkazov ho zároveň zbavil obvinenia zo znásilnenia za priťažujúcich okolností, informuje agentúra AP.

Trenneborg, prirovnávaný k známemu rakúskemu trýzniteľovi Josefovi Fritzlovi, pripustil, že nemenovanú ženu držal v zajatí, odmietal však, že by ju uniesol alebo znásilnil. Prokuratúra uviedla, že lekár plánoval svoju obeť väzniť niekoľko rokov a mohol mať v úmysle uniesť aj ďalšie ženy. Obžalovaný sa obhajoval tvrdením, že konal pod vplyvom duševnej poruchy.

Utrpenie ženy vo veku okolo 30 rokov sa začalo už v jej byte v Štokholme, kde ju lekár omámil jahodami v čokoláde napustenými rohypnolom. Trenneborg ju následne previezol do odľahlého domu na juhu Švédska vzdialeného približne 550 kilometrov od hlavného mesta.

Jeho plány stroskotali, keď sa chcel vrátiť do ženinho bytu po jej veci a zistil, že zámok medzičasom vymenili a ženu hľadajú. Obeť vtedy priviezol na políciu, kde mala povedať, že nie je nezvestná, a vyžiadať si nový kľúč.

Média tento prípad prirovnávali k prípadu Josefa Fritzla, rakúskeho násilníka, ktorý zadržiaval a znásilňoval svoju dcéru v pivnici 24 rokov.

www.tvnoviny.sk/zahranicne/1820520_aj-svedsko-ma-svojho-fritzla-za-unos-zeny-ide-lekar-na-roky-do-basy