Agent KGB Putin sa pri páde Berlínskeho múru vydával za tlmočníka

19.10.2015 11:53
 
Agent KGB Putin sa pri páde Berlínskeho múru vydával za tlmočníka Ruský premiér Vladimir PutinAutor: SITA
 
08.11.2009, 18:55 | Vladimir Putin, ktorý počas komunizmu pracoval ako agent sovietskej KGB v Drážďanoch, si s nostalgiou spomína na bývalé východné Nemecko.

Ruský premiér to v nedeľu povedal TV stanici NTV. "Stále si pamätám tú srdečnosť," povedal v dokumentárnom filme o páde Berlínskeho múru. Ruský premiér zároveň zdôraznil, že vzhľadom na znovuzjednotenie Nemecka a jeho následný vývoj je "jeho nostalgia druhoradá" a dôležité sú novodobé vzťahy medzi Berlínom a Moskvou, ktoré pokladá za mimoriadne dôležité.

Putin strávil v Drážďanoch päť rokov (1985-90) ako tajný agent, pričom tieto roky pokladá za "dobré". V tejto súvislosti spomenul, že sa naučil po nemecky, chodil na hory a našiel si nových priateľov. "Naše deti chodili do nemeckej škôlky," spomína si ruský premiér.

Podľa jeho  názoru sa pádu Berlínskeho múra pred 20 rokmi nedalo zabrániť. "V modernom svete je nemožné zadržiavať ľud, navyše bolo rozdelenie Nemecka neprirodzené a od začiatku neperspektívne. Vtedajší socialistický systém nebol konkurencieschopný so slobodou na Západe," vyplynulo z Putinových slov.

Na obdobie spoločenských zmien v Sasku si súčasný predseda ruskej vlády zaspomínal ako na veľmi búrlivé časy: on osobne musel zo svojho služobného pôsobiska upokojovať masu ľudí, ktorým však nedal najavo, že je dôstojníkom KGB. "Povedal som, že som tlmočník," spomínal v interview.

Putin ocenil dlhoročného nemeckého kancelára Helmuta Kohla a uviedol, že pri stretnutí na neho tento nemecký štátnik urobil hlboký dojem. Bol presvedčený, že Európa bez dobrých vzťahov s Ruskom nemá budúcnosť, aby Kohlovho nástupcu vo funkcii kancelára Gerharda Schrödera označil za svojho osobného priateľa.

Zároveň poznamenal, že má veľmi dobrý vzťah aj s terajšou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

www.cas.sk/clanok/137957/agent-kgb-putin-sa-pri-pade-berlinskeho-muru-vydaval-za-tlmocnika.html